I en av Dubais mest luksuriøse barnehager, Asya’s Nursery, har hvert soverom en egen sovevakt som passer på barna, trøster og sørger for at de sover godt.

Her er Dubais sjustjerners barnehage

I Dubais mest eksklusive barnehage spiller barna golf, danser ballett og hviler i himmelsenger. Foreldrene betaler 360 000 kroner året for en plass.

Publisert Sist oppdatert

Eksklusiv tapet fra Portugal, utsøkte tepper fra USA og spesialmøbler fra Poettery Barn. Bli med Første steg til en av verdens dyreste barnehager, der kun det beste er godt nok for barna. Bak en hvit disk i Asya’s Nursery barnehage i Dubai i De forente arabiske emirater sitter to smilende resepsjonister. Jeg blir ført gjennom en kjempestor magisk rød fluesopp til en stor, innendørs lekeplass med all verdens leketøy.

– Målet er å gi barn og foreldre velkjente rammer og gjøre atmosfæren i barnehagen så hjemmekoselig som mulig, sier leder Miss Zené, som ønsker velkommen. Hun er både psykolog og pedagog. Barnehagen har, som barna og foreldrene, adresse på ikoniske Palm Jumeirah, som er kjent for å være en av Dubais mest luksuriøse områder. Det er en kunstig øy som er formet som en palme, og som sheikhen i Dubai har utropt til verdens åttende underverk.

LES OGSÅ: Hver morgen blir de 610 kinesiske barna undersøkt for å sjekke at de er friske nok til å gå i barnehagen.

LES OGSÅ: – I Norge får barna være med å koste ute - i USA ville barnehagen bli saksøkt.

Isbod og strandutsikt

Å komme inn i barnehagen er som å ta et skritt inn i en eventyrverden. Det første som møter meg, er en blomsterduft som et øyeblikk tar meg tilbake til flyplassens parfymeri. I skyggen av et tre, ved siden av en pastellfarget isbod, sitter pedagog Miss Chelsey med en gigantisk bok og leser høyt for en gruppe barn.

Gulvene er barnevennlige og importert fra Tyskland. Det blåmønstrete tapetet med dyr på er fra Portugal, mens møblene er spesialbestilt fra det eksklusive, amerikanske møbelfirmaet Pottery Barn, der et lekekjøkken koster 6 000 kroner og en bokhylle 22 000 kroner.

Som prikken over i-en har dette magiske eventyrlandet strandutsikt fra alle rom.

Barna i barnehagen har ikke bare luksuriøse leker, men kan også danse ballett, spille golf og delta i ulike språkklasser.

Spiller golf og danser ballett

Barnehagens eksklusive beliggenhet, de spesialbestilte møblene og lekre strandfasilitetene er med på å gjøre barnehagen til den dyreste i Dubai. For en heldagsplass koster det foreldrene rundt 30 000 norske kroner måneden.

Barnehagen tilbyr dropoff- og pickup-service, der de ansatte hver morgen og ettermiddag henter og leverer barna til og fra foreldrenes biler. Barnehagen har også et eget legesenter, der barna kan få legesjekk og medisiner om de trenger det. Personalt lager også bursdagsfester med ulike tema for barna. I tillegg til barnehagens luksus er personalet høyt utdannet, gjerne med flere utdannelser. Maten kommer fra et av byens populære cateringfirma og er godkjent av profilerte kostholdseksperter.

Både leseplaner og fritidsaktiviteter er nøye planlagt gjennom året. Barna har egne vann- og sandleketider på stranden. De kan danse ballett, turne, spille fotball eller golf eller delta i språkklasser som fransk og arabisk.

Les også: De mexicanske barna øver på å krabbe i barnehagen.

Høy voksentetthet

– Vi skiller oss fra andre barnehager ved at vi har høy voksentetthet, som sikrer barna en-til-en-kontakt med de voksne. De fleste ansatte har vært her i mange år, så arbeidsmiljøet er fantastisk. Det samme er samarbeidet med barna og foreldrene. Vi er som en utvidet familie, forteller Zené.

– Kvinnene i Dubai har bare 45 dagers foreldrepermisjon, så babyer på en og en halv måned er et vanlig syn i barnehagen, forteller Zené. Avdelingen for de minste barna har to barn per voksen og er avdelingen med høyest bemanning. To babyer krabber rundt på gulvet, mens en tredje sitter i en barnestol og leker med en ball.

Takket være at uteområdene er dekket av et solseil, kan barnehagens leder Miss Zené (t.v.) og pedagog Miss Chelsey være ute med barna også om sommeren, selv om det fort blir 40 varmegrader i Dubai.

– Det er stor forskjell på hvor raskt tilvenningen går for barna. Noen tilpasser seg med det samme, mens andre bruker lengre tid, forteller Zené. Pedagog Miss Chelsey sier det ofte er mødrene som synes adskillelsen er verst.

– Vi har ofte gråtende mødre, som trenger tid, støtte og pedagogisk veiledning, slik at de sakte, men sikkert kan venne seg til å være atskilt fra barna, sier Chelsey.

Barna lærer tre språk

Barnehagen har en åpen dør-politikk, der foreldre alltid er velkommen i barnehagen for å se barna sine, eller snakke med en pedagog.

– Mange av barna har lange dager, helt til klokken 18:00. Derfor er det viktig at barnehagen er et trygt sted, der barna føler seg elsket og verdsatt, sier Zené.

Det er ikke uvanlig at Dubais barnehager er flerspråklige, som Asya’s barnehage. Der lærer barna både engelsk, fransk og arabisk. Zene viser meg inn i neste rom, der en gruppe barn har fransktime.

Den eksklusive barnehagen har spesialbestilte leker og møbler fra Portugal, Tyskland og USA.

– Når vi offisielt er anerkjent som en toppkvalitetsbarnehage, skyldes det ikke minst vårt kvalifiserte og erfarne personale. De er nøye valgt ut for å gi barna mulighet til å nå sitt fulle potensial, sier hun.

Endrer foreldres tankegang

I Dubai har foreldrene ekstremt høye forventninger til barna, og presset for å være på topp starter allerede i barnehagen, ifølge Zené.

– Folk måler kvaliteten på læring ut fra det de kan se, om tegningen er pen eller perleraden symmetrisk. Så vi jobber for å endre foreldrenes tankegang, slik at de innser at det viktigste er ikke hvordan tegningen ser ut, men hva barnet lærte i prosessen med å tegne, sier lederen. Ved å fokusere på prosessen fremfor resultatet setter pedagogene barnet i sentrum, og det er avgjørende for en sunn utvikling, mener barnehagelederen.

Selvtillit og toleranse viktigst

– Barn skal elskes og verdsettes, ikke for det de presterer, men for den de er, sier Zené. For henne er arbeidet med barnets indre verdier kjernen i det pedagogiske arbeidet.

Mange av lekene er importert fra det eksklusive amerikanske møbelfirmaet Pottery Barn, som selger lekekjøkken til 6 000 kroner.

– Det viktigste er å gi barna selvtillit og lære dem toleranse. Spesielt i en by som Dubai, som er en stor smeltedigel av kulturer, religioner og tenkemåter. Hvis barna både tror på seg selv og respekterer andre, er veien banet for at de kan vokse opp og leve i fred og harmoni. Barna vil kunne reise verden rundt og være i stand til å takle alle slags utfordringer både i jobb og hverdagsliv, sier barnehagelederen.

BARNEHAGER I DE FORENTE ARABISKE EMIRATER

• 1984: Den første barnehagen ble etablert i Dubai.

• Dubai er kjent for å ha noen av de beste barnehagene i Midtøsten.

• Det er stor variasjon mellom barnehagene, antall barn, voksentetthet og foreldrebetaling.

• Alle barnehager er underlagt en rammeplan med bestemmelser om læring og regler for hygiene, kosthold og pedagogtetthet.

• Åpningstid: Søndag til torsdag, som er en vanlig arbeidsuke i landet.

• Språk: De er ofte flerspråklige og tilbyr alt fra engelsk, australsk, britisk og canadisk til fransk, indisk eller arabisk.

• Alder på barna: Foreldrepermisjonen er på bare 45 dager. Noen barn begynner i barnehage, mens andre har dagmamma eller barnepike den første tiden. Barna begynner på skolen når de er tre eller fire år.

• Utdanning: Tre nivåer, der det høyeste nivået har et timetall på 486, der 350 timer er praksis i barnehagen. Andre har utdanning fra utlandet.

• Inntekt: Pedagoger med utdanning tjener 13 000–20 000 kroner per måned, mens ufaglærte, som ofte er fra India, Paksistan, Sri Lanka og Filipinene, tjener 5 000 kroner per måned.

Powered by Labrador CMS