Stavangerskoler sier nei til skolemat

Politikerne i Stavanger har bestemt alle skolene skal få et tilbud om betalt skolemat fra høsten. Men mange velger å takke nei.

Publisert

Det skriver Stavanger Aftenblad. 

De har spurt skolene i kommunen, og bare 7 av 49 har sagt ja til skolemat fra høsten. Grunnen til at så mange avslår, er betalingsordningen. 

– Vil skape ulikheter

Da politikerne i Stavanger vedtok skolematprosjektet i høst bestemte de nemlig at hovedregelen er at foreldre må betale for den. Bare de skolene  som har foreldre som tjener under en viss sum, får gratis mat.

Politikerne har satt av 47,5 millioner kroner til betalt skolemat – hvis alle skolene sier ja. Men nå viser det seg altså at det er det bare et fåtall som gjør. 

Ifølge Stavanger Aftenblad begrunner skolene som sier nei det blant annet med at betalingsordningen bryter med gratisprinsippet. De mener den vil skape ulikheter mellom elevene. Mange av skolene som sier nei til betalingsordning, har også i dag gratis skolemat.

– Skolematen skal være felles for alle, og vi er prinsipielt mot innføring av betalingsordning i skolen. Vi vil derfor takke nei, sier Cathrine Malde, rektor ved Våland skole, til avisa. 

– Ja til skolemat, men nei til betalt skolemat. Skolemat med åpne armer hvis det hadde vært gratis, sier rektor Geir Magerøy ved Sunde skole.

Administrasjonen i Stavanger kommune skal nå samle innspillene fra skolene.

De har ikke tatt stilling til om det er en nedre grense for hvor mange skoler som må si ja, for at ordningen skal bli bærekraftig.

I 2018 beregnet Stavanger kommune hva som ville bli den årlige kostnaden ved å gi alle elevene i grunnskolen et gratis sunt måltid med brødmat og frukt og grønt, basert på en enkel driftsmodell fra Varhaug skole. En slik ordning ble den gang kostnadsberegnet til kr 43 mill. for 15 000 elever i stavangerskolen.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS