Mat 
Lunsj
Salat
Skolemat
Christine Ødegaard (MDG) vil innføre skolemat i grunnskolen i Bergen.

Vil innføre skolemat i grunnskolen i Bergen

– Det er sosialt utjevnende, det gir en mer inkluderende skole og trivselen i skolen vil øke, sier Christine Ødegaard  (MDG).

Publisert Sist oppdatert

Partiet prøvde å innføre skolemat i forrige periode også, og Ødegaard sier hun ikke kommer til å gi seg denne perioden heller.

– Skolemat er helt i tråd med erklæringen til byrådspartiene hvor det står at en av målsetningene er å se på ulike alternativer for å styrke ernæringen for å sikre bedre læring og helse i grunnskolen.

Hun viser også til innføring av skolemat både i Stavanger og Oslo.

– Det er bare Norge som driver på med matpakker, så vi skiller seg ut negativt i europeisk sammenheng, og Bergen skiller seg negativt ut i storbysammenheng i Norge, sier hun.

MDG ønsker en modell der man følger nasjonale kostholdsråd.

– Vi ser at unge ofte ikke har med seg mat på skolen, eller spiser mat som ikke er bra for dem, sier hun, og påpeker at partiet ønsker et eget personell som skal sørge for matserveringen.

– Dette bør ikke falle på lærerne. De trenger også en pause.

Hun mener skolemat svarer på mange problemer i skolen i dag.

– Det er rett og slett et kinderegg. Jeg kan ikke forstå at det ikke blir innført. Jeg kommer til å mase der jeg kan mase de neste fire årene.

– I en stram kommuneøkonomi, hvorfor er dette en riktig prioritering?

– Det er dyrtid og dette vet vi er sosialt utjevnende, og dermed inkluderende for elevene som kommer fra dårligere levekår, men det ville jo avlastet alle barnefamilier i en vanskelig tid. 

Hun peker også på at vi lever i et samfunn som sliter med overvekt og livsstilssykdommer.

– Dette er en offentlig arena hvor vi treffer barn og unge og kan påvirke kostholdet deres. Hjemme kan det ha dannet seg dårlige matvaner, men når de ser venner på skolen spise sunt, så er det kanskje en større sjanse for at de prøver selv. 

– Feil å kutte i eiendomsskatten

Dessuten mener hun skolemat vil dette bedre trivselen i skolen.

– Vi har lagt på mange timer i skolen, både gjennom seksårsreformen og i timeantall de siste tiårene. Men resultatene ser vi ikke i Pisa-undersøkelsene.  Da må vi kanskje prøve noe annet enn mer av det som ikke virker.

I stedet mener hun vi ser en økning i skolevegring og psykisk uhelse for barn og unge, særlig i kjølvannet av pandemien.

Forslaget skal behandles i bystyremøtet tirsdag 19. desember. Det er allerede vedtatt i utvalg for barnehage, skole og idrett, men der har ikke de sittende byrådspartiene flertall.

– Det har de i bystyret, så når vedtaket kommer til dit, har byrådsparttiene flertall. Og de har gått inn for å ikke prioritere dette.

Det ligger med andre ord an til at forslaget ikke blir vedtatt.

Ødegaard forstår at dette dreier seg om økonomi.

– Samtidig har vi et byråd som har kuttet i eiendomsskatten. Dette utgjør hundrelapper i løpet av et år for dem som eier en bolig. De ville ikke merket det. Det beløper seg til 54 millioner kroner; penger som kunne vært brukt på skolemat. Dette er feil prioriteringer, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS