Finskspråklige elever er blitt dårligere i svensk

Forskning viser at finskspråklige elevers interesse for å lære svensk, har minket. Andre språk tar over. 

Publisert

 Finland: Ifølge en nasjonal undersøkelse fra 2023 misliker 9.-klassingene mer og mer å lære seg svensk, skriver den nasjonale kringkasteren Yle. Matematikk og engelsk ses som nyttigere.

Svenskfaget læres fra og med 6. klasse.

Anna Murtomaa, svensklærer og rektor ved grunnskolen Pasilan peruskoulu i Helsingfors, bekrefter at interessen for svensk har gått ned: – Flere språk tilbys, og visse av dem tar kanskje over.

Mikael Hiltunen, prosjektsjef for nettverket Svenska nu, mener at svenskens innmarsj i 6. klasse i 2016 har bidratt til svakere resultater: – Da tok man en timeressurs fra grunnskolens høyere klasser, noe som har bidratt til lavere elevkunnskaper og frafall.

Han mener ekstratimen 7. klasse får til høsten, betyr mye.

– Da blir det svensk både vår og høst, uten avbrudd. Flere timer i årskurs 8 og 9 betyr solid undervisning i det grunnleggende.

I 2004 ble prøven i 2. innenlandske språk ved avsluttende eksamen i videregående kuttet ut. Det svekket svenskkunnskapene betydelig, viser en fersk utredning.

– Elevene ser likevel en ny type nytte av å kunne svensk, i og med det nordiske samarbeidet som løftes fram mer og mer i mediene og i politikken, sier Anna Murtomaa. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS