UDF-leder i Bergen, Bente Myrtveit.

Kritisk for skolebudsjettene i Bergen:

Rektorer må kutte ut vikarer

Bergensskolene sprengte budsjettene med 120 millioner kroner i fjor, men det får de ikke lov til i år. – Vil gi høyere sykefravær og lærerflukt, mener Bente Myrtveit.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Bergens Tidende. De har snakket med flere rektorer som varsler at sparetiltakene vil føre til bemanningskutt, særlig gjelder det vikarbruk.

Rektor Hanne Hovland ved Rothaugen skole forteller til Bergens Tidende at ingen av de 17 vikarene som nå har kontrakt med skolen vil få tilbud om en ny fra høsten av. Hun sier sparetiltakene gir store utfordringer.

– Vi vet ikke hvordan det skal gå opp, sier Hovland til BT.

Ifølge Bergens Tidende har rektorene fått beskjed om at hvis skolen ikke klarer å gi de lovpålagte tjenestene, så skal ikke løsningen være å sprenge budsjettet, men heller å melde det inn som avvik.

– Det som skolene har fått beskjed om, er at budsjettene må holdes, og at de må gi beskjed om budsjettene ikke er tilstrekkelige sett opp mot lovpålagte tjenester, skriver skolebyråd Daniel Hägglund til BT.

Rektor ved Bjørndalsskogen skole, Trude Høgh, sier til avisen at sparetiltakene vil føre til mer arbeid for de faste lærerne grunnet dårligere bemanning.

– At vi må kutte i både faste vikarstillinger, og ringevikarer, kommer til å gå ut over elever som trenger ekstra oppfølging, sier Høgh.

Leder i Utdanningsforbundet Bergen, Beate Myrtveit, mener skolene allerede er underfinansiert.

– Denne situasjonen kommer til å føre til høyere sykefravær og lærerflukt, sa hun da budsjettsituasjonen ble diskutert i et politisk møte i utvalg for barnehage, skole og idrett.

Bergens Tidende skriver at politikerne nå har vedtatt å gjennomføre en høring om skolebudsjettene i kommunen.

Powered by Labrador CMS