F.v: Himanshu Gulati (Frp), Grete Wold (SV), Hege Bae Nyholt (Rødt), Grunde Almeland (V), Kari-Anne Jønnes (H), Elise Waagen (Ap), Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Alle partier enige om å jobbe for stor barnehagereform

Kan føre til de største endringene for sektoren på mer enn 20 år.

Publisert Sist oppdatert

Alle partier på Stortinget, fra Frp til Rødt, er blitt enige om å jobbe sammen for en ny barnehageenighet. Regjeringens mål er å legge frem et nytt lovforslag til våren. 

Før dette skal partiene bruke høsten til å for å bli enige seg i mellom. 

Partiene ønsker blant annet å få på plass forutsigbare og langsiktige økonomiske rammer for de private barnehagene. 

Mandag skrev Utdanningsnytt at partiene jobbet for å bli enige om noen overordnede punkter før sommeren. Det har de nå blitt.  Det har vært store uenigheter blant partiene om vilkårene for private barnehager.

– Det er et høyt konfliktnivå om en grunnleggende og viktig velferdstjeneste. Derfor ønsker vi å se om det er mulig å komme sammen om noe som kan stå over tid , sa stortingsrepresentant Elise Waagen til Utdanningsnytt mandag.

I en pressemelding fremgår det at partiene har bedt Kunnskapsdepartementet (KD) vurdere konsekvensene av flere punkter. Dette gjelder blant annet at kommunene kan få større makt til å differensiere tilskudd til ulike barnehager. Dette kan skje som et tilleggstilskudd, som kommunen kan stille vilkår til. 

    Partiene er også blitt enige om å se nærmere på følgende punkter:

  • Jobbe for økt bemanning og lavere sykefravær
  • Gi enkeltstående og ideelle barnehager en trygg finansiering
  • At barnehager har tydelige pensjonsrammer
  • Endre dagens kapitaltilskudd til et eiendomstilskudd­

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS