Oppstart i Bodø for forhandlingene med PBL i hovedoppgjøret 2022. Fra venstre - Jørn-Tommy Schjelderup (PBL), Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet), Trond Ellefsen (Delta) og Anne Green Nilsen (Fagforbundet).

Uenighet om pensjon – oppgjøret i private barnehager går til mekling

Tirsdag ble det brudd i forhandlingene mellom fagforeningene og Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Dermed går oppgjøret til mekling.

Publisert

Forhandlingene mellom PBL på den ene siden og fagforeningene (Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta) brøt sammen tirsdag ettermiddag.

Bruddet skyldes i hovedsak uenighet om pensjon, skriver FriFagbevegelse.

Les også: Forsvarer pensjonskuttet –men lover små og ideelle barnehager bedre tider

– Løftebrudd

Fagforeningene mener PBL ikke er villig til å innfri det de har forpliktet seg til i tidligere protokoller mellom partene.

– PBL ønsker å svekke pensjonsordningen. Det kan vi ikke gå med på. Private Barnehagers Landsforbund er ikke villig til å innfri det de har forpliktet seg til i tidligere protokoller mellom partene. Dermed var brudd uunngåelig. sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen til Frifagvegelse.

Terje Skyvulstad, forhandlingsleder for Utdanningsforbundet, uttaler til udf.no at han mener bruddet er et «løftebrudd på pensjon fra PBLs side».

– Vi opplever dette som et løftebrudd. PBL var ikke villig til å innfri partenes forpliktelser nedfelt i protokoller fra tidligere tariffoppgjør. I tillegg ville krav fra PBL svekket våre medlemmers tjenestepensjonsordning, sier Skyvulstad.

– Umulig å imøtekomme

PBL på sin side mener kravene om pensjon ikke var mulig å imøtekomme, skriver NTB.

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL sier at politiske beslutninger, som blant annet et kutt i pensjonspåslaget på 600 millioner kroner i året, har fjernet den økonomiske bærekraften i sektoren.

– Det gjør det umulig å møte alle kravene fra motparten i år, sier Schjelderup.

Dato for meklingen er ennå ikke fastsatt. Dersom man ikke blir enige der kan det gå mot streik i de private barnehagene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS