Edvard Botterli Udnæs, leder i Elevorganisasjonen.
Edvard Botterli Udnæs, leder i Elevorganisasjonen.

Elevorganisasjonen pusher på for å få eksamen avlyst

Elevorganisasjonen mener løsningen for årets eksamener er opplagt: de bør avlyses.

Publisert

– Med grønt nivå i videregående skole og et såpass stort smittepress vil det bli variasjoner i smittetiltakene rundt om i landet. Dét, kombinert med tapt læring i nesten to år, mener vi gir flere grunner til å avlyse vårens eksamener enn å gjennomføre dem, sier leder i Elevorganisasjonen Edvard Botterli Udnæs.

Han peker på at 2003-kullet har hatt en svært annerledes skolegang gjennom nesten hele videregående.

Etter bare et halvt år med vanlig skole i Vg1 startet koronapandemien. Siden har disse elevene, og lærerne deres, måtte tilpasse seg en skolehverdag med mye hjemmeskole og stadige endringer i smittevernnivå. Før jul ble videregående skole igjen satt på rødt nivå. Nå er de tilbake på grønt.

– Det har vært så store variasjoner i opplæringen disse elevene har fått. I fjor var det et av argumentene for at man ikke kunne gi en sentraltgitt eksamen. Det argumentet bør stå seg like godt i år, mener Botterli Udnæs.

– Nå må man prioritere å tette læringshull og sette standpunktkarakterer.

Les også: Utdanningsdirektøren kritisk til beslutningen om rødt nivå på videregående skoler

Avlyst i fjor

I fjor ble eksamen, etter en lang debatt, til slutt avlyst.

Allerede i februar i fjor bestemte daværende kunnskapsminister Guri Melby at de skriftlige eksamenene skulle avlyses på grunn av smittesituasjonen. I mai ble den samme avgjørelsen tatt for muntlig eksamen.

I skrivende stund har flere titalls tusen (27.000 ifølge nrk.no) skrevet under på underskriftskampanjer for at avgjørelsen må bli den samme i år.

Les også: – Har aldri opplevd så mye fravær og hatt så lite vurderingsgrunnlag

– God pandemihåndtering

Svaret fra Kunnskapsdepartementet har foreløpig vært at planen er å gjennomføre eksamen våren 2022. Men departementet har bestilt en risikoanalyse fra Utdanningsdirektoratet (Udir) knyttet til eksamensgjennomføring, slik det også ble gjort i fjor. Udir skal levere analysen om eksamen den 31. januar.

Men Elevorganisasjonens leder er allerede tydelig i sitt råd til kunnskapsminister Tonje Brenna.

– Tidligere risikovurderinger har vist at det kan ha større konsekvenser for elevene å gjennomføre en eksamen de ikke har grunnlag for, enn å avlyse den. Det gjelder også i år.

– Elevorganisasjonen er motstandere av eksamen som vurderingsform. Henger det sammen med deres standpunkt nå?

– Vi skal vinne den debatten også vi, men nå er vi opptatt av hva som er god pandemihåndtering. At vi mener eksamen denne våren også bør avlyses har ingenting med våre prinsipielle standpunkt å gjøre.

Powered by Labrador CMS