Muntlig eksamen avlyses

Muntlig eksamen blir avlyst over hele landet, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V).

Publisert Sist oppdatert

– Per nå er det flere tusen elever og ganske mange hundre lærere i karantene, og det er grunn til å tro at det vil være situasjonen de nærmeste ukene, sa Melby på et hasteinnkalt pressetreff torsdag formiddag.

Hun sier at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle elevene.

– Hensynet til likebehandling av elevene har vært utslagsgivende for at vi nå avlyser muntlig eksamen for elever i alle fylker, sier Melby i en pressemelding.

Flere har den siste tiden tatt til orde for at muntlig eksamen bør avlyses. Mange har pekt på at smittesituasjonen har ført til at mange har mistet mye undervisning, og at man dermed risikerer en urettferdig situasjon for mange.

– I forgårs hadde jeg et møte med alle fylkeskommunene, og i etterkant av dette har vi hentet inn informasjon om hvor mange elever og lærere som nå sitter i karantene. Situasjonen endrer seg også dag for dag og usikkerheten og uforutsigbarheten har økt de siste ukene, sier Melby.

– Slik jeg hele tiden har sagt har vi hele tiden fulgt med på smittesituasjonen og de siste tallene viser at det er såpass mange smitteutbrudd og elever i karantene at det i sum ikke er forsvarlig å avholde muntlig eksamen, sier Melby.

– Klok beslutning

En av dem som har bedt statsråden om å avlyse, er skolebyråd i Oslo, Inga MArte Thorkildsen. Hun skulle gjerne sett at denne beskjeden kom tidligere.

– Men jeg er utrolig glad og letta over at Melby nå har lyttet til elevene, lærerne, alle oss i fylkene som har ment at muntlig eksamen ikke er til elevenes beste. Nå kan de siste ukene av skoleåret brukes til å få en best mulig standpunktvurdering for elevene, tette kunnskapshull og gi en god og trygg avslutning på et tøft skoleår. Det er viktig for å en best mulig overgang til en ny fase, sier Thorkildsen.

– Det er viktig å understreke at privatisteksamen vil gå som normalt for de som skal ha det, sier hun.

Også Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand er fornøyd.

– Det er en klok beslutning og det eneste riktige sånn smittetrykket og situasjonen i skolen er nå, sier hun til utdanningsnytt.

Avlysningen blir også møtt med tomler opp SV og Arbeiderpartiet.

– Endelig er dette uverdige spillet over. Saken har vært helt skandaløst håndtert fra Guri Melby. Regjeringen har verken lyttet til elever eller lærere, eller vært opptatt av kunnskap, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse til NTB.

Også Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg, mener at avlysningen er en stor seier etter en lang kamp.

– Dette gir en lenge etterlengtet avklaring for både lærere, elever og foreldre. Hovedfokus nå mot sommeren bør være standpunktkarakterer, slik at flest mulig får vitnemål, sier han.

12 vgs er berørt

Tidligere denne uka møtte Melby fylkesordførerne, hvor de ba henne om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole. Melby sier at Kunnskapsdepartementet har lyttet til innspillene fra fylkeskommunene.

Melby har forsvart gjennomføringen av muntlig eksamen og sagt at eksamen kun kan avlyses av eventuelle smittevernhensyn – og ikke på grunn av opplæringssituasjonen.

Senest onsdag sa hun at alle elever må forberede seg på at eksamen gjennomføres. Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar.

I Rogaland er tolv videregående skoler berørt av streiken, og den første muntlige eksamenen er drøyt halvannen uke unna – 8. juni.

Flere, blant annet en rekke fylkesordførere, har tatt til orde for at årets muntlig eksamen avlyses i år fordi det blir for krevende å gjennomføre. Kunnskapsminister Guri Melby (V) har imidlertid forsvart muntlig eksamen og sagt at planen er å gjennomføre den for avgangselevene i videregående skoler.

Powered by Labrador CMS