KunnskapsministerTonje Brenna (Ap) under pressekonferansen om koronasituasjonen i marmorhallen.

Slutt på karantenefritak og grønt lys for de eldste elevene

Med oppdaterte karanteneregler forsvinner karantene-unntaket for ansatte i skoler og barnehager. Samtidig får videregående skoler og voksenopplæringen grønt lys og det nasjonale kravet om gult nivå i skoler og barnehager oppheves.

Publisert Sist oppdatert

Bare hvis smittesituasjonen lokalt gjør det nødvendig, skal det være strengere tiltak som går ut over undervisningen for elevene på videregående skole.

Regjeringen opphever fra helgen av det omstridte nasjonalt kravet om rødt nivå i videregående skole, som ble innført i midten av desember. Dette har i stor grad betydd hjemmeundervisning.

Mange har vært bekymret for hva det gjør med kvaliteten på undervisningen og elevenes motivasjon og psykiske helse. Nå blir det i stedet grønt nivå, noe som betyr vanlig undervisning med vanlige smitteverntiltak, som å holde avstand og bli hjemme om man er syk.

Lettelsene gjelder også voksenopplæringen.

For barne- og ungdomsskoler og barnehager blir det nasjonale kravet om å følge reglene på gult nivå droppet. Regjeringen anbefaler at skolene fortsatt drives etter disse reglene, men nå kan kommunene selv bestemme hvor strenge tiltakene skal være.

I strid med rådene

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) viser til at det er flere vaksinerte og bedre tilgang på tester enn det var før jul som gjør det mulig å lette på tiltakene.

– Tiltakene har dessuten hatt den ønskede effekten, sier hun i en pressemelding.

Regjeringens beslutning om å innføre de aller strengeste tiltakene i videregående skole har fått mye kritikk. Beslutningen var i strid med rådene de fikk fra både Folkeshelseinstituttet, Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet.

– Vi vurderer at dette tiltaket ikke har vært og heller ikke vil være forholdsmessig å opprettholde på nasjonalt nivå, heter i brevet Kunnskapsdepartementet fikk fra Utdanningsdirektoratet fredag, før tiltaket skulle vurderes på nytt.

Viser til usikkerhet

– Jeg tror vi skal begynne med å minne om hvor usikker situasjonen var i desember, hvor lite vi visste om omikron og hvor annerledes det så ut både med vaksinasjon og testing, sa Brenna da hun fikk spørsmål om de faglige rådene under torsdagens pressekonferanse.

FHI og Helsedirektoratet anbefalte gult nivå for videregående skole, men Utdanningsdirektoratet var tydelig på at de anbefaler grønt nivå, påpekte hun.

– Nå var det rom for å lempe på tiltakene totalt sett. I tråd med det statsministeren gjentar til det kjedsommelige er barn og unge prioritert, og da var det naturlig å gjøre det vi kunne, for å lette på tiltak for dem, sa hun.

Brenna opplyste at hun i slutten av januar vil konkludere om hvorvidt eksamen skal foregå fysisk eller digitalt.

Slutt på fritidskarantene

Regjeringen innfører også lettelser i karantenereglene

– Nå trenger man ikke lenger være i karantene, hvis man er nærkontakt til en smittet, som ikke er husstandsmedlem eller tilsvarende nær. Det betyr at også karantene på fritiden for ansatte i barnehager og skoler faller bort, heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

– Fritidskarantenen har mange opplevd som ulogisk, urimelig og inngripende. Det er godt at dette nå er endret på, slik vi lenge har krevd, men det gjenstår å se hva dette praktisk betyr, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Han advarer imidlertid om at det fortsatt kan være høyt sykefravær framover og mener det bør vurderes å redusere åpningstider eller tilbudet der det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS