Kunnskapsminister Tonje Brenna.

Brenna etter streikemøte:
– Løsningen ligger fortsatt hos partene

Fredag møttes partene i lærerstreiken hos kunnskapsministeren. Brenna er klar på at de fortsatt sitter på løsningen.

Kunnskapsministeren kalte inn partene til møte klokken 14. Riksmekler Mats Ruland hadde et møte med statsråden like før organisasjonene kom.

Ruland beskriver situasjonen mellom partene i læreroppgjøret som fastlåst og at de ikke har gitt uttrykk for å endre sine posisjoner.

– Vi står til disposisjon og er det ønskelig med en ny mekling, så er vi tilgjengelig, sa Ruland til NTB.

Les også: Ytterligere 300 UDF-lærere ut i streik – mange i Drammen

Vil ikke ha lønnsnemnd

På vei inn til møtet i Kunnskapsdepartementet uttrykte lederne for to av de streikende lærerorganisasjonene at de ikke håpet møtet var et varsel om tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet var i motsetning til sine kolleger fra Skolenes landsforbund og Lektorlaget, mer ordknapp. Handal sa bare at han ikke visste hvorfor partene var blitt innkalt til møtet.

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS uttalte at KS vil være villig til å gjøre nye forsøk på å komme fram til en løsning.

– KS vil alltid være innstilt på å delta i forsøk på å få en løsning. Hvis Riksmekleren inviterer på et møte, skal vi selvfølgelig stille opp, sier han.

Rundt 8.300 lærere er tatt ut i streik over hele landet. Streiken har pågått siden begynnelsen av juni, men ble for alvor trappet opp rundt skolestart i august.

Les også: KS: – Vi styrer ikke mot tvungen lønnsnemd

Ikke Brenna som avgjør

Konflikten beskrives som fastlåst. Riksmekler Mats Ruland har hatt kontakt med KS og lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund, og det har også funnet sted møter mellom partene. Men det har ikke lykkes dem å finne en løsning.

Brenna har bedt statsforvalterne om å rapportere inn til departementet om hvordan streiken rammer barn og unge. Tirsdag omtalte hun konsekvensene av streiken som alvorlig og la til at hun fulgte situasjonen tett.

Det har kommet mange bekymringsmeldinger de siste ukene. Blant annet har Barneombudet, Foreldreutvalget og Elevorganisasjonen gitt uttrykk for at streiken må få en slutt.

Det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som formelt har ansvar for eventuelt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er tilbakeholden med å kommentere saken. Hun deltok heller ikke på møtet fredag.

Les også: Røe Isaksen: Det hadde vært enklere å få sympati om man streiket for barnehagelærerne

Powered by Labrador CMS