Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø fotografert under lønnsforhandlingene i april i år.

KS: – Vi styrer ikke mot tvungen lønnsnemd

I forhandlingene tilbød KS å gi lærerne tillegget sju måneder før. – De ekstra tilleggene kunne gis i år og ikke fra neste år, slik det ble avtalt i meklingen før sommeren, sier arbeidslivsdirektør i KS.

Publisert

KS har fått kritikk av Utdanningsforbundets leder Steffen Handal for å styre mot tvungen lønnsnemd. Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø avviser dette.

– Nei, det stemmer ikke. Det er viktig å få fram hele historien her. De egentlige forhandlingene i årets tariffoppgjør i KS-området foregikk før sommeren, skriver Gangsø i en mail til Utdanningsnytt.

Gangsø viser til resultatet av lønnsforhandlingene i vår, som prioriterte unge og nyutdannede. Dette godtok de andre arbeidstakerorganisasjonene, men ikke lærerorganisasjonene.

– Utdanningsforbundet var uenige i denne rekrutteringsprofilen. Når vi er blitt enige med alle andre, er det et svært begrenset handlingsrom for å gi lærerorganisasjonene noe mer etterpå. Vi har likevel kommet dem i møte så langt det er mulig og lagt konkrete forslag på bordet, som er blitt avvist, sier Gangsø.

Les også: Kunnskapsministeren om lærerstreiken: – Det er en alvorlig situasjon

KS med tilbud om lønnsøkning fra 1.juni

– KS la fram et forslag til løsning onsdag 7. september som vi mener burde kunnet bidra til å løse streiken. Her foreslo vi blant annet at de ekstra tilleggene til de tre lærergruppene med lengst utdanning og ansiennitet, på inntil 7.000 kroner, kunne gis i år og ikke fra neste år, slik det ble avtalt i meklingen før sommeren, sier Gangsø.

KS opplyser at dette ville gitt en lektor med tillegg et lønnstillegg på 23.100 kroner.

– Det lå også i forslaget at lærerne ville få de samme lønnstilleggene som alle andre fra juni og ikke fra tidspunktet når arbeidet gjenopptas, som er vanlig ved streik. Dette ble avvist av Utdanningsforbundet. Vi kom også med innspill i meklingen søndag som heller ikke førte fram, sier Gangsø.

Hva innspillet søndag gikk ut på, er ikke kjent for Utdanningsnytt.

– Uvanlig å offentliggjøre forhandlingsdokumenter

17.september offentliggjorde Utdanningsforbundet forslaget de hadde lagt på bordet under forhandlingene. NRK rapporterte da at Utdanningsforbundet krevde lønnsøkning fra 1.juni i år, og i tillegg en lønnsøkning til alle lærere på 10300 neste år.

Les også: Utdanningsforbundet: KS kan avslutte streiken for prisen av 1,3 kilometer motorvei

- Det er uvanlig å offentliggjøre slike forhandlingsdokumenter, og vi har ikke vurdert å gjøre det samme. Utdanningsforbundets forslag innebærer å starte neste års lønnsoppgjør alene med KS. Det kan verken vi eller de andre partene gå med på, sier Gangsø.

Powered by Labrador CMS