Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Ytterligere 300 UDF-lærere ut i streik – mange i Drammen

Utdanningsforbundet varsler at 300 nye lærere tas ut i streik fra neste onsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi fortsetter å streike fordi vi tror på et resultat. Og fordi det er mulig å avslutte denne streiken med et resultat lærerne kan leve med, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal i en pressemelding.

Fra og med onsdag vil forbundet ha om lag 8450 medlemmer ute i streik.

Det er lærere i Drammen som denne gangen først og fremst omfattes av det siste streikeuttaket. Flesteparten tas ut ved Åssiden videregående skole og Drammen videregående skole, men også videregående skoler i Bærum blir rammet.

Handal sier at han ser alvorlig på situasjonen, men håper fortsatt på et akseptabelt forhandlingsresultat for lærerne.

– Dette er en situasjon som vi tar på største alvor. Mange elever har blitt rammet, og få vet bedre enn oss hvor viktig lærerne og skolen er for elevene. Jeg mener likevel det er flere gode grunner til å tro at lærerne og KS fortsatt kan bli enige om årets oppgjør, sier Handal.

0,3 prosent av ramma

Handal har tidligere anklaget KS for å styre mot en tvungen lønnsnemnd. Nå lister han opp fire argumenter for hvorfor han mener oppgjøret kan komme i havn. Blant annet peker Handal på at forslaget UDF har lagt på bordet, om et skoletillegg, binder opp 0,3 prosent av ramma i 2023. Da er det, skriver han, fortsatt penger igjen til fordeling i 2023.

Skoletillegget Utdanningsforbundet har foreslått er et tillegg for alle lærere på 10 300 kroner fra 1. mai 2023.

For adjunkter med tillegg, lektorer og lektorer med tillegg, med minst 16 års ansiennitet, er det også foreslått et engangstillegg fra 4500 til 7000 kroner med virkning fra 1. juni 2022. Samtidig innebærer forslaget en endring av opplæringsloven slik at bakdøra inn i skoleverket stenges samt en opprydning i stillingskodene for ufaglærte i skolen.

Tillegg fra i år

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø avviser påstanden om at de ønsker tvungen lønnsnemnd.

– Nei, det stemmer ikke. Det er viktig å få fram hele historien her. De egentlige forhandlingene i årets tariffoppgjør i KS-området foregikk før sommeren, skriver Gangsø i en mail til Utdanningsnytt.

– KS la fram et forslag til løsning onsdag 7. september som vi mener burde kunnet bidra til å løse streiken. Her foreslo vi blant annet at de ekstra tilleggene til de tre lærergruppene med lengst utdanning og ansiennitet, på inntil 7.000 kroner, kunne gis i år og ikke fra neste år, slik det ble avtalt i meklingen før sommeren, sier Gangsø.

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

KS opplyser at dette ville gitt en lektor med tillegg et lønnstillegg på 23.100 kroner.

– Det lå også i forslaget at lærerne ville få de samme lønnstilleggene som alle andre fra juni og ikke fra tidspunktet når arbeidet gjenopptas, som er vanlig ved streik. Dette ble avvist av Utdanningsforbundet. Vi kom også med innspill i meklingen søndag som heller ikke førte fram, sier Gangsø.

Det var forrige søndag at partene møttes hos riksmekleren, men etter bare to timer forlot Utdanningsforbundet møtet. Hva innspillet KS skal ha lagt frem den dagen gikk ut på, er ikke kjent for Utdanningsnytt.

Powered by Labrador CMS