Rebekka er snart ferdig med lærerstudiene på OsloMet.

– Man blir ikke lærer for å tjene mye penger

– Det er så synd at ikke flere vil bli lærere, sier lærerstudent Rebekka Sannerud Kjølle (23). Men hun forstår at mange unge er skeptiske til yrket. 

Publisert

– Det er veldig synd, men kanskje ikke så overraskende, sier lærerstudent Rebekka Sannerud Kjølle .

Hun studerer til å bli grunnskolelærer 5. til 10.trinn på Oslo Met. Rebekka begynte på lærerstudiet i 2019. Det året var det rekordmange som søkte seg til lærerutdanningen. De fem årene hun har studert har antallet unge som vil bli lærere stupt. Det er nå 42 prosent færre som søkere nå enn da hun startet.  

– Læreryrket har jo ikke fått så mye positiv omtale de siste årene. Det virker ikke så lukrativt å være lærer akkurat, sier hun og legger til: 

Rebekka leverer snart masteren.

– Du må ha et skikkelig ønske om å bli lærer for å søke utdanningen. Man hører jo så mye negativt om yrket at man skal være veldig motivert for å velge lærerutdanning.

Det Rebekka tenker på er medieoppslagene om den travle hverdagen, alle oppgavene en lærer har og lønna. 

– Man blir ikke lærer for å tjene mye penger, sier hun. 

Angrer ikke

Selv om lærerstudenten nå går ut til et yrke som er blitt mindre attraktivt siden hun startet på studiene, angrer hun ikke. 

– Jeg har jobbet en del i skolen i løpet av studietiden, og jeg liker det veldig godt. Arbeidsdagene går så fort, og det tror jeg er fordi man gjør så mye forskjellig. Sitter litt med pc-en, er i klasserommet med elevene og så har man møter med de andre lærerne. Jeg føler at jeg gjør noe viktig, sier hun.  

Rebekka leverer masteren sin om noen uker, og gleder seg til å jobbe fulltid. 

– Det er så hyggelig å være på jobb på skolen. Jeg gleder meg til å bli lærer, sier hun.

En annen som ikke er i tvil om at læreryrket er et godt valg, er 19 år gamle Anette Woxen. 

Ønsker å være en trygghet

Hun var til stede på pressekonferansen fredag da regjeringen la frem søkertallene. 

– Jeg ser hvor viktig det er for elever å ha en god og trygg lærer, en som bringer trivsel og engasjement inn i klassen og skaper gode relasjoner, sier hun.

Woxen har søkt på grunnskolelærerutdanning 5.10. trinn (m/engelsk). Hun synes det er trist å se fallende interesse for læreryrket blant de unge, og hun tror blant annet pandemien kan ha spilt inn.

Anette Woxen

– Store deler av vår skolegang har vært digital, og lærerutdanningen har heller ikke vært mye framme i media med tanke på å selge det inn for oss unge. Det er ikke så mye snakk om det på skolene, og da tror jeg at tanken om å kunne bli lærer er noe som for mange ikke faller dem inn, sier Woxen.

– Det er nokså mye omtale av læreryrket som et krevende yrke, med mye stress og press og mangel på folk. Er det noe de unge får med seg?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Vi har selv merket det på skolen, at det er mangel på lærere og vikarer, noe som preger både klasser og enkeltelever. Det er også mye av grunnen til at jeg ønsker å bli lærer. Jeg ønsker å være en trygghet i hverdagen for elevene, og jeg vil vise at jeg er en som stiller opp og de kan stole på, sier Woxen.

Powered by Labrador CMS