Leon Emilian Fosby (4), Elian Nyberg Mathisen (4) og Celine Karlsen Hole (4) må konsentrere seg for å balansere på taubanen.

Denne barnehagen gjør det enkelt å være ute

I Tveterhytta naturbarnehage er de bevisste på at alt de gjør inne, kan de også gjøre ute.

Publisert

Naturbarnehagen er opptatt av at uteliv og friluftsliv i barnehagen skal være så enkelt at det er mulig å få til.

– Det trenger ikke å være så fancy. Suppe på termos eller brødmat duger, og er lett å få til. Hvis alt skulle vært skikkelig forseggjort hver gang, hadde ikke barna fått så mange turer, sier styrer Emilie Grønnern i Tveterhytta naturbarnehage i Skjeberg i Sarpsborg kommune.

– Vi har naturlekeplass utenfor barnehagen. Der blir de minste barna introdusert til utelivet, sier styreren. Førskolebarna tar på eget initiativ mye ansvar for de minste barna på tur.

Styrer Emilie Grønnern i Tveterhytta naturbarnehage sier det er viktig å gjøre det enkelt når du skal ha med barna på tur, ellers er det lett å la være.

Ikke alle har lært å gå når de starter i barnehagen. For mange er dette det første møtet med alt som finnes på skogbunnen. Kanskje har de aldri krabbet opp en bakke før. Ofte holder det lenge å være litt utenfor gjerdet, før det blir turer lenger unna, ifølge styreren. Barnehagen har en grillhytte rundt en kilometer inne i skogen og en gapahuk cirka 200 meter fra barnehagen.

Gradvis tilvenning

Styreren forteller at barnehagens beliggenhet gjør det enkelt å starte tidlig med turer, det er bare å åpne porten, så er de omtrent i skogen. De er opptatt av at barna skal få en gradvis tilvenning til det å bevege seg ute.

– Vi holder av og til foreldremøtene ute. Det kan være en øyeåpner for foreldre som kanskje ikke har tenkt på hvilke muligheter naturen gir, sier barnehagelærer Lars Andreas Bjerknæs.

Assistent Hege Alexandra Hermansen trives godt ute og sier at den positive holdningen blant ansatte smitter over på barna. I Tveterhytta naturbarnehage jobber det bare voksne som liker å være ute i all slags vær.

– Påkledningen er ofte det største hinderet for de minste barna. Vi starter med lite tøy, så blir det lag på lag. Utpå høsten må både ull og dresser på. Da er det kjekt at barna allerede har blitt glad i å leke ute, sier assistenten.

Stedene er viktige for hvor fysisk aktive barna er i barnehagen, viser forskning.

Theon Christoffer Dahlstrøm (3) har fisket «løvfisk». Bak ham kommer Celine Karlsen Hole (4).

Den viktige spontaniteten

Hege forteller at de i begynnelsen har med vogner til soving på tur, etter hvert kan barna sove i hengekøyer. Styrer Emilie legger til at det er viktig, også for de minste barna, å gjøre egne erfaringer. De kjenner fort at votter gir dårlig gripeevne, og at de blir kalde når de tar av seg vottene. De voksne passer på, men lar barna utforske og prøve seg frem.

Assistent Hege Alexandra Hermansen trives godt ute og sier at den positive holdningen til ansatte smitter over på barna.

– Vi er opptatt av ikke å overtenke, men bare gå ut. Vi har alltid en plan, men vi er også spontane. I dag tok marihønene i skogen over planen, og det er helt greit, sier barnehagelærer Lars.

– Ved å tillate å ta ting på sparket, gjør vi nye oppdagelser sammen med barna. Selv har jeg aldri sett så mange marihøner på ett sted som vi så i dag, så dette må vi finne mer ut av, forteller Lars.

Turens yngste deltaker, Tyra Valkyrie Dahlstrøm (2) får sitte på skulderen til styrer Emilie Grønnern den siste biten. Bak kommer barnehagelærer Lars med Sigrid El Younossi Bergerud-Gjerstad (2) og Theon Christoffer Dahlstrøm (3).

 Marihøner og bær

Da Første steg er med på tur, vil Tyra Valkyrie Dahlstrøm med sine knappe to år gjerne leie en voksen, men hun går mesteparten av turen selv. Storebror Theon Christoffer Dahlstrøm (3) er opptatt av alle bærene som er modne, og styrer Emilie forklarer forskjellen mellom tyttebær- og blåbærlyng.

Tveterhytta barnehage

Det er en privat barnehage som ble stiftet i 2004.

Den ligger i Skjeberg i Sarpsborg kommune og eies av Barnehagenett.

Den har to avdelinger med 27 barn og 7 ansatte.

– Jeg vil være baby, sier Ola Aleksander Skomdal Bergstrøm (3) og gaper opp når Theon plukker bær til ham.

– Kan du mate meg mer? Blåbær er kjempegodt, sier Ola fornøyd og setter seg på en stubbe.

Da turen begynte, fortalte noen av barna at de ville se etter trollet. Men da alle bærene og marihønene dukket opp, ble trollet glemt. I dag ble Trollstien omdøpt til Marihønestien.

Barnehagen drar også på lengre utflukter. De disponerer barnehagebiler og har besøkt flere gårdsbruk i nærheten.

Barn i barnehagen er mindre på tur om vinteren, viser forskning.

Celine Karlsen Hole (4), Sigrid El Younossi Bergerud-Gjerstad (2), Leon Emilian Fosby (4), Ola Aleksander Skomdal Bergstrøm (3) og Elian Nyberg Mathisen (4) på styrer Emilie Grønnerns fang, studerer en marihøne hun har i hånden. Bak ser Theon Christoffer Dahlstrøm (3) og Tyra Valkyrie Dahlstrøm (2) etter et fly sammen med barnehagelærer Lars Andreas Bjerknæs. Celine Karlsen Hole,Sigrid El Younossi Bergerud-Gjerstad, Leon Emilian Fosby, Ola Aleksander Skomdal Bergstrøm og Elian Nyberg Mathisen på styrer Emilie Grønnerns fang. Bak: Theon Chr Theon Christoffer Dahlstrøm og TyrValkyrie Dahl og Lars Andreas Bjerknæs

 

Turen blir til underveis

Det har regnet en del i forkant av dagens tur, og et av høydepunktene på tilbakeveien er å ta fart og hoppe uti en sølepytt så vannet skvetter. Her må barna vente på tur og hoppe en og en. Da Elian Nyberg Mathisen (4) sklir og ramler i sølepytten, erfarer han at både regnbuksa og hendene blir fulle av gjørme. Da passer det å snakke om hvor viktig det er å vaske seg, spesielt før man spiser.

– Ved å tillate å ta ting på sparket, gjør vi nye oppdagelser sammen med barna, forteller barnehagelærer Lars Andreas Bjerknes.

– Fordi en av våre ansatte er på kurs i dag, valgte vi å spise ute i barnehagen. Ellers kunne vi like gjerne ha spist på turen, sier Emilie. Styreren sier de er opptatt av å gi seg i tide slik at barna husker turen som en positiv opplevelse og får lyst til å være med neste gang. De prøver å unngå at barna blir kalde.

– Det er viktig at hvert enkelt barn får oppleve mestring, og vi trenger ikke å legge lista så høyt. For de yngste kan selv en bitte liten tur være en stor utfordring som gir mange nye inntrykk, sier barnehagelærer Lars.

– Det er ikke bestemmelsesstedet som er turens mål, det er det vi opplever underveis. Vi går turer på barnas premisser, og får barn som vil på tur om og om igjen.

LES OGSÅ: –Det er ikke meningen at alle skal være Lars Monsen.

: Celine Karlsen Hole (4) synes det er spennende å hoppe i sølepytten. Det er kø på toppen av bakken, slik lærer barna også sosiale spilleregler på tur.
Elian Nyberg Mathisen (4) ramla i gjørmen. Han viser frem de skitne hendene, og sier han vil vaske seg når han er tilbake i barnehagen.
Powered by Labrador CMS