Læringsverkstedet Støtvigenga barnehage har byttet ut vogner med hengekøye som soveplass på tur. Emma Larsen får hjelp av pedagogisk leder Nina Andersson til å komme opp i hengekøya.

Bruk av hengekøyer gjør at barnehagen kan utforske helt nye steder på tur

De slipper å ta med vogn til de minste barna.

Publisert Sist oppdatert

Etter at vi begynte å ta med oss hengekøyer på tur, får barna mer innflytelse på turen. Vi er ikke avhengig av å ha plass til å trille vogner, og vi kan heller holde barnas hender, sier styrer Roger Olsen i Læringsverkstedet Støtvigenga barnehage i Larkollen.

Han har jobbet i barnehagen i fire år.

– Vi kan stoppe hvor som helst for å spise og hvile, så lenge det er trær for å sette opp hengekøyer, sier Roger.

Turen blir et mål i seg selv, i stedet for at den kjente turplassen er målet. De får utforsket plasser og steder de ikke har vært før, og beveger seg i mer ulendt terreng.

LES OGSÅ: Her lager barnehagebarna granskuddgelé og løvetannsirup.Det skal gjøre dem miljøbevisste.

Tettere på barna

– Å hvile i hengekøye, der de kan se og lytte til naturen rundt, er en spennende aktivitet som barna liker, sier Roger.

Han forteller at da hengekøyer bokstavelig talt ble i vinden i Norge, kastet barnehagen seg på trenden. De lærer av egne erfaringer, og både barn og voksne er strålende fornøyde. De ansatte kan være tettere på barna når de forflytter seg på tur, som gir større frihet til turvei. De minste kan også være med. Personalet er ikke avhengig av å være i barnehagen til en bestemt tid for å legge ett- og toåringene til å sove i vogner eller på madrasser. De trenger ikke lenger bare å gå til steder der det er mulig å trille vogn. Barnehagen har bare gode erfaringer med bruk av hengekøyer.

Styrer Roger Olsen og pedagogisk leder Nina Andersson sier hengekøyene gir barnehagen stor frihet til å dra på tur på nye steder, fordi Elior Alexander Massèn (2) og Håvard Hamre (1) kan ta formiddagsduppen hvor som helst.

– Vi utvikler oss hele tiden og søker nye steder i nærmiljøet som vi kan utforske med barna. Vi gikk raskt til innkjøp av tarp, for å beskytte oss mot regn og sludd eller gi skygge over hengekøyene, sier Roger.

Tarpen brukes også til å lage tak over ulike steder de bruker som camp når de skal spise og lage mat på primus.

LES OGSÅ: Hørt om husmannspedagogikk? Det bruker denne barnehagen

Gir flere muligheter

Uten vogner å dra på kan pedagogisk leder Nina Andersson (foran), og barnehagemedarbeider Heidi Tangenes gå på turer i ulendt terreng med barna.

Roger forteller at Støtvigenga er en kystbarnehage med egen båt som brukes hele sommerhalvåret. På båtturer kommer hengekøyene ekstra godt med for de barna som trenger en hvil. Det er vanskelig å frakte barnevogner med ut på øyene, men hengekøyene er lette å ta med.

– Om vinteren er det kjempefint å slippe og dra med seg sovevogner, som er vanskelige å trille i snøen. De små får bedre utbytte av turen når vi kan bruke god tid, sier pedagogisk leder Nina Andersson.

Hengekøyene har de i sekken sammen med annet turutstyr.

LES OGSÅ: Nina lærer barna å lage kunst i naturen

Sovevakt

Det er alltid en gruppe som er på tur i barnehagen hver dag.

– Barna løper til porten så fort vi snakker om å gå på tur, så friluftsliv er helt klart noe de liker, sier Nina.

– Se, jeg har funnet en liten mark. Den kan hønene mine spise, sier Storm Skybak Nyhus (3).

Roger forteller at voksentettheten er stor på turene, særlig når de minste barna er med. En person har alltid sovevakt når noen sover i hengekøyene. I dag er det sju barn og fire voksne på tur.

Styrer Roger Olsen setter opp tarp over hengekøyene og sier at de alltid har med både hengekøyer og tarp på tur. Slik er de rustet til all slags vær.

– Hengekøyene brukes ikke som leketøy, og det er bestandig en voksen som har ansvaret for hengekøyene. Sikkerheten kommer alltid først, sier Roger.

Nina tryller brød og pålegg ut av sekken, og alle benker seg rundt bordet, som foreldrene har satt opp på dugnad.

LES OGSÅ: Cecilie Skog: – Barneparken gjorde meg robust

Hvile, kos og søvn

– Jeg vil sove, sier Emma Larsen når hun er ferdig med eggematen sin.

Elior Alexander (2) titter ut av hengekøya, mens Håvard 2) venter på sin tur til å bli lagt.

Hun blir hjulpet opp i en hengekøye, selv om hun ikke lenger sover på dagtid. Marlene Holvik Johnsen vil også oppi, og de to jentene tøyser og tuller mens hengekøya beveger seg sakte i vinden. To andre barn er klare til å sove og legges med smokk, saueskinn og vognpose oppi hver sin hengekøye. Barnehagen har fem hengekøyer, men det er ikke alltid de bruker alle. Én tarp er stor nok for to hengekøyer.

– Det eneste vi er avhengig av, er to trær med noen meter mellom. Ellers er det bare fantasien som setter begrensninger for hvor vi kan være, sier Nina, og forteller at hele personalgruppen er enige: Hengekøyer er best på tur.

Når pedagogisk leder Nina Andersson roper at det er mat, kommer en gjeng sultne barn til bordet, der Nina tryller fram brød og pålegg fra sekken: Elior Alexander Massèn (t.v.), Marlene Holvik Johnsen, Emil Øverland Angvik, Håvard Hamre og Emma Larsen.

– Vi vil absolutt anbefale andre barnehager å prøve hengekøyer. Det gir utrolig mange muligheter for å utvikle turene i barnehagen, avslutter Roger smilende.

Lærings- verkstedet Støtvigenga barnehage

Det er en privat barnehage på Larkollen fra 2002

Den har 68 barn fordelt på fire avdelinger og 20 voksne

Åpningstid: 06.45 til 17.00

Powered by Labrador CMS