Mehrad Mehri (6), Inaya Mahveen Ayaat (5), Kristin Eig Akervold (6) og Mathilde Titulaer Bjørum (5).

I denne barnehagen drikker barna kaffe og lærer om skilegenden Birger Ruud

I Gamlegrendåsen barnehage på Kongsberg bruker de skihistorien til å fortelle barna om gamle dager og gi dem gleden av å gå på ski.

Publisert Sist oppdatert

De er spesielt opptatt av å formidle skiguttas lekenhet og kreativitet og fellesskapet de hadde.

– Vi legger vekt på hvordan gutta heiet hverandre frem og gledet seg over hverandres suksess. Vi snakker om at det ikke er om å gjøre å være best, men å være gode sammen, forteller styrer Hanna Zitsell Sandven.

Barnehagen går ofte tur til Ruudhytta, der skilegenden Birger Ruud (1911–1988) tilbrakte mye av sin ungdom. 

Alpinisten og skihopperen fra Kongsberg ble flere ganger olympisk mester og verdensmester mellom 1931 og 1948. Sammen med barn og voksne fra barnehagen, møter Første steg en av Birger Ruuds sønner, Vebjørn Ruud. 

Han forteller gjerne om Ruudhytta og området rundt, kalt Norges første toppidrettssenter. Her var det muligheter for helårstrening, fantasien var stor og leken i sentrum.

Styrer Hanna Zitsell Sandven.

– Det var i hovedsak min far og mine onkler Sigmund og Asbjørn som dro med seg venner hit, sommer som vinter, sier Vebjørn Ruud.

– Senere kom det flere til, og nå blir området brukt av unge og gamle året rundt. Barna lytter andektig når jeg forteller om Ruud- brødrene og det samholdet de hadde, og jeg er glad for å se at barnehagebarna ledes i samme spor, forteller Vebjørn.

Styrer Hanna forteller at barnehagens fire avdelinger heter Birger, Sigmund, Asbjørn og Mathilde, etter de tre Ruud-brødrene og moren deres. 

Ruudhytta ligger bare 20 meter fra barnehagen, og alle avdelinger bruker området. Det er kommunen som eier hytta, og foreningene Hannibalbakken og Ruudhyttas venner står for det meste av vedlikeholdet. Barnehagen kan fritt bruke hytta.

Akkurat som Ruud-brødrene, får Mathilde Titulaer Bjørum (5), Elida Gjuv Bogen (5), Mathias Yakob Habtegergesh (4) og Kristin Eig Akervold (6) prøve å slurpe i seg kaffe med sukkerbit fra porselensskålen med Vebjørn Ruud, sønnen til skihopperen Birger Ruud.

Blir selvstendige

De to siste årene før skolestart går barnehagebarna i Gamlegrendåsen barnehage på ski hele vinteren.

– Barna blir fort trygge med ski på beina, og det hender at de glemmer at de har dem på, når de leker gjemsel eller klatrer i trær. Vi lærer ikke barna å gå på ski. De finner ut av teknikken selv, men får selvfølgelig hjelp og veiledning når det trengs, sier assistent Kirsti Skaar Olslund.

Assistent Kirsti Skaar Olslund.

Inaya Mahveen Ayaat (5) forteller at hun ikke går på ski med familien, men at hun synes ski er kjempegøy, særlig når det går fort.

– Når jeg faller, reiser jeg meg bare opp igjen, forklarer hun.

Uansett om barna går langt eller bare leker utenfor gjerdet, lærer de av egne erfaringer.

– Vi kan bli kalde på beina når vi sitter stille og spiser. Barna erfarer fort at når de beveger seg, kommer varmen tilbake i hele kroppen, sier Kjersti og fortsetter:

– Naturen er godt tilrettelagt. Det finnes alltid en bakke som er stor nok, eller en helning som er liten nok for hver enkelt. Barna lærer seg å kjenne etter hva som er passe for dem.

Les også: Barn i barnehagen er mindre på tur om vinteren, viser forskning.

Kaffe og sukkerbit

Etter å ha gått på ski hele formiddagen samles alle foran Ruudhytta, der styrer Hanna spør om noen vet hva de spiste og drakk i gamle dager. Det er det mange som vet, og de aller fleste takker ja til en skvett kaffe og en sukkerbit. Noen rynker på nesa, mens andre heller kaffen fra koppen over i skålen. Serviset er av porselen, akkurat som i gamle dager.

Ved Ruudhytta, der skihopperen Birger Ruud tilbrakte mye av sin ungdom, lærer barna i Gamlegrendåsen barnehage skihistorie: assistent Kirsti Skaar Olslund (bak f.v.), barne- hagelærer Liv Marit Øvereng og pedagogisk leder Hege Svare, Mehrad Mehri (6) (foran f.v.), Elida Gjuv Bogen (5), Mathias Yakob Habtegergesh (4), Ulrik Brinck Vedhus (5), Mathilde Titulaer Bjørum (5), Kristin Eig Akervold (6), Vilje Uglum Lindgren (4), Sofie Stenbek-Olsen (5) og Inaya Mahveen Ayaat (5).

– Jeg elsker kaffe med sukkerbit og er skikkelig god til å slurpe, sier Elida Gjuv Bogen (5) og ber om en sukkerbit til. Ulrik Brinck Vedhus (5) er mest opptatt av Karius og Baktus når loffen med sirup blir servert. Han skal i hvert fall pusse tennene godt før han legger seg.

Styreren forteller at de formidler Kongsbergs skihistorie med ekte fortellinger om skigutta.

Da Vedbjørn Ruud vokste opp, var dette familiens hytte, som han har mange gode minner fra. Da kommunen kjøpte tomta, var han en av ildsjelene for å få satt hytta i stand slik den opprinnelig var.

Ruudhytta

Sigurd Ruud kjøpte eiendommen (37 dekar) med Ruudhytta i 1902. Han var faren til Birger Ruud og farfaren til Vebjørn Ruud.

Den lille bygningen på 15 kvadratmeter ble brukt av familien som hytte frem til slutten av 1970-tallet. Da kjøpte kommunen hytta og andre eiendommer rundt for å bygge boligområdet Gamlegrendåsen. Det ble bygget en skole på eiendommen, og selve hytta og stupedammen ble regulert som allmennyttig formål.

Nå er det Kongsberg kommunale eiendomsselskap som eier hytta og en venneforening vedlikeholder den.

– Ekstra stas er det når Vebjørn Ruud besøker oss og levendegjør historien enda mer, sier styreren.

Hun forklarer at alle har ski stående i barnehagen. Hvis noen ikke har egne ski, har barnehagen ski til låns. Det er ikke alle familier som går på ski, men i barnehagen får alle samme muligheter. Styrer Hanna sier at de ansatte er opptatt av lek og spennende opplevelser, å gi barna allsidig bevegelseserfaring, å lære dem sporløs ferdsel og å ha respekt for naturen.

– Historien om fellesskapet skigutta hadde, og alt det kreative de gjorde, passer godt for vår barnehage, sier styreren.

Assistent Kirsti Skaar Olslund hjelper Kristin Eig Akervold (6). Det er glatt i skibakken for pedleder Hege Svare, Vilje Uglum Lindgren, Liv Marit Øvereng, Mathilde Titulaer Bjørum, Inaya Mahveen Ayaat, Sofie Stenbek-Olsen, Mathias Yakob Habtegergesh, Elida Gjuv Bogen, Ulrik B.Vedhus.

 

Fantastisk arena for mestring

Sven Håkon Kulbeck er rekrutteringssjef i Norges Skiforbund. Han forteller at forbundet ikke har noe konkret opplegg mot barnehagebarn, men at «skisprell» og «aktivitet i nærheten av der folk bor» er konsepter og en filosofi de jobber etter.

Gamlegrendåsen barnehage

Det er en kommunal barnehage fra 1988 som ligger på Kongsberg.

Den har 60 barn på 4 avdelinger og 17 ansatte.

– Jeg vet at en del barnehager samarbeider med klubber i sitt nærmiljø om skidager og andre aktiviteter, sier Kulbeck. Norges Skiforbund har ikke skiskole, men kurs for foreldre. I tillegg har Skiforbundet skiklubb- utviklere, som jobber direkte på naturlige rekrutteringsarenaer, som barnehager og skoler.

– Ski er en fantastisk arena for mestring og utfoldelse gjennom skiglede og lek, sier Kulbeck.

Kongsbergs tre mest berømte brødre og skihoppere på et oppvisningsrenn på Kongsberg under ski-VM i Oslo i 1966: Asbjørn (f.v.), Sigmund og Birger Ruud.
Hopperen Birger Ruud fra Kongsberg tar gull i OL I Garmisch-Partenkirchen i Tyskland i 1936.

Birger Ruud

Birger Ruud var en norsk skihopper og alpinist (1911–1998).

Han ble regnet som verdens beste skihopper i årene før andre verdenskrig, og ble flere ganger olympisk mester og verdensmester i hopp, alpint og utfor.

Han mottok Egebergs ærespris 80 år gammel.

Også brødrene Sigmund og Asbjørn Ruud var kjente skihoppere med VM-medalje, og alle tre var en del av hoppmiljøet på Kongsberg.

Powered by Labrador CMS