Leder i Utdanningsforbunet, Steffen Handal.

Handal: – Regjeringen må forstå hvor alvorlig situasjonen er i skoler og barnehager

Utdanningsforbundets leder lover å ta med seg frustrasjonen til lærere og ansatte i skoler og barnehager til kunnskapsministeren.

Publisert Sist oppdatert

– Etter pressekonferansen satt jeg igjen med et inntrykk av at dette er en regjering som er svært bekymret for situasjonen i helsesektoren. Det har de all grunn til, men de må også ta inn over seg den alvorlige situasjonen i skoler og barnehager. Dersom skoler og barnehager må stenge har det store konsekvenser for samfunnet, sier Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet.

Tirsdag gjeninnførte regjeringen en rekke smitteverntiltak, deriblant trafikklysmodellen. Det betyr at det nå er et krav om at barnehager og skoler skal ha smittevernforsvarlig drift.

Handal tror det er mange lærere og ansatte i skoler og barnehager som lurer på hva det egentlig innebærer akkurat nå. Sykefraværet i sektoren er svært høyt, lærere forteller om stort press, stress og slitasje - og det er stor mangel på vikarer.

– Jeg frykter at sykefraværet vil fortsette å øke fremover, at vi også vil se et økt langtidssykefravær, og i verste fall at folk slutter, sier Handal.

– Jeg tror mange av de ansatte i skoler og barnehager kjenner seg lite sett nå. Det som er bra er at det legges opp til mer jevnlig testing. Jeg forutsetter at det også gjelder lærere og ansatte.

Les også: Oslo: Følger situasjonen time for time

– Må snu hver stein

Da Utdanningsnytt snakket med ham på mandag var hans klare anbefaling å redusere åpningstiden i barnehagene og innføre kortere skoledager, snarere enn å gjeninnføre trafikklysmodellen. Årsaken var nettopp den krevende bemanningssituasjonen.

Les også: Over 500 ansatte i skoler og barnehager har meldt inn skademelding knyttet til covid

– Å innføre gult eller rødt nivå vil faktisk kreve flere ansatte enn det som er tilgjengelig mange steder. Jeg skjønner ikke hvordan det skal gå opp. Heldigvis skal vi ha et møte med statsråden i morgen, onsdag, sier Handal.

– I en pressemelding fra kunnskapsdepartementet står det at de ser på om regjeringen kan gjøre mer for å hjelpe på bemanningssituasjonen. Hva kan de gjøre?

– Det skal vi diskutere i morgen. De må snu hver stein. Jeg har hørt kommuner som har opprettet kontakt mellom skoler, barnehager og NAV for å lete etter mer kapasitet. Vi bør definitivt også fjerne hindre for at studenter og pensjonister kan bidra. Alternativet er å redusere åpningstiden. Siste utvei er stenging av skoler og barnehager.

– Vil dere kreve at lærere prioriteres for en tredje vaksinedose?

– Vi ønsker først å spørre FHI om hva deres vurdering er. Vi er ikke smitteverneksperter.

Stor misnøye

På Utdanningsnytts side på Facebook var det tirsdag kveld mange lærere som uttrykte sin misnøye med tiltakene regjeringen kom med. Handal sier han lover å ta med seg frustrasjonen deres til møtet med statsråden onsdag.

– Vi skal gjøre det vi kan for å få statsråden og regjeringen til å forstå alvoret.

– Det opplever dere ikke at de gjør nå?

– Jeg vet ikke. For å være helt ærlig.

Fornøyde hos SL

Skolenes landsforbunds leder, Mette Johnsen Walker, sier i en pressemelding tirsdag kveld at de på sin side er svært godt fornøyde med at regjeringen gjeninnfører trafikklysmodellen. De etterlyste nettopp dette mandag.

– Det at trafikklysmodellen er gjeninnført, vil gjøre det enklere for kommunene å heve beredskapen til gult eller rødt nivå dersom situasjonen skulle tilsi det. Per i dag, er det mange kommuner som allerede har et smittenivå som tilsier gult eller rødt nivå. Vi må nå stole på at kommunene er seg sitt ansvar bevisst og legger seg på riktig nivå i trafikklysmodellen basert på smittesituasjonen, sier Walker i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS