Statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringens pressekonferense om koronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen.

Ber kommunene forberede seg på gult nivå i skoler og barnehager

Regjeringen holder skoler og barnehager åpne, men ber kommunene forberede seg på at det kan bli innført gult nivå.

Publisert Sist oppdatert

– Smitten må begrenses slik at vi forhindrer at for mange trenger helsehjelp samtidig. Samtidig må vi unngå full nedstenging og tiltak som griper inn i livet til barn og unge for mye, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han innledes tirsdagens pressekonferanse.

Han understreket samtidig at sykehusene nå er svært presset på kapasitet.

Også i skoler og barnehager er sykefraværet rekordhøyt. Likevel velger regjeringen å holde skoler og barnehager åpne, men gjeninnfører trafikklysmodellen. Skoler og barnehager skal nå minimum driftes på grønt nivå. Det er opp til lokale helsemyndigheter å bestemme og tilstaksnivået skal heves til gult eller rødt.

Støre understreket at kommunene må forberede seg på gult nivå. Det kan også bli aktuelt som nasjonalt tiltak.

Slik er grønt, gult og rødt nivå

Regjeringen har innført en trafikklysmodell for smitteverntiltakene i skoler og barnehager. Dette er tiltakene på de forskjellige nivåene:

Grønt nivå:

Normal skole- og barnehagehverdag.

Gult nivå:

* Barnehager: Hele avdelinger regnes som en kohort. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og tilstreb avstand mellom kohortene. Dele inn uteområder.

* Barneskoler: Hele klasser regnes som en kohort. Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser. Unngå trengsel og store samlinger. Tilstreb egne områder i skolegården

* Ungdomsskoler: Hele klasser regnes som en kohort. Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser, men holde avstand til elever hvis mulig. Unngå trengsel og store samlinger. Holde avstand i pauser/friminutt.

* VGS: Hele klasser kan ha undervisning sammen. Elever bør ha faste plasser i hvert klasserom eller faste samarbeidspartnere/-grupper. Ansatte kan veksle mellom klasser, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig. Utenfor klasserommet oppfordres elever og ansatte til å holde en meters avstand i alle situasjoner. Unngå trengsel og store samlinger.

Rødt nivå:

* Barnehager: Dele inn barna i mindre kohorter. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og store samlinger. Sikre avstand mellom kohorter som ikke samarbeider. Dele inn uteområder for å holde avstand mellom kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for barn.

* Barneskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Faste lærere til hver kohort så langt det er mulig. Tilstreb avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Ha egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i pauser/friminutt for å minske kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* Ungdomsskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Kohortene bør ha faste klasserom. Ansatte bør komme til klasserommet. Tilstreb en meters avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Holde avstand i pauser/friminutt og unngå kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* VGS: Dele inn elever i mindre grupper. Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner. Unngå trengsel og store samlinger. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

Les også: Over 500 ansatte i skoler og barnehager har meldt inn skademelding knyttet til covid

Ville ha kortere dager

Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund har vært tydelige på at de ønsker nye smitteverntiltak i skoler og barnehager.

Skolenes landsforbund gikk tidligere denne uken ut med krav om å innføre trafikklysmodellen igjen, med gult nivå i skoler og barnehager. Utdanningsforbundet mener på sin side at trafikklysmodellen er for ressurskrevende. Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sa til Utdanningsnytt mandag at de heller mener man bør redusere åpningstidene i barnehagene og innføre kortere skoledager.

Dette er tiltakene

Regjeringen anbefaler at alle begrenser antall nærkontakter.

Maks ti besøkende i private hjem - 20 på julaften og nyttårsaften.

Regjeringen anbefales at man møtes utendørs.

Krav om munnbind der det ikke er mulig å holde én meters avstand gjeninnføres.

Enmeters-regelen gjeninnføres. Den gjelder ikke elever i skolen eller barn i barnehage.

UDF-lederen var tydelig på hva han mener må gjøres:

– Der det er mye smitte og høyt sykefravær blant ansatte må kommunene redusere åpningstiden i barnehagene og kjøre kortere skoledager. De bør også kutte ut matservering, eller ansatte en kjøkkenhjelp som kan ta seg av innkjøp og servering. De bør sette inn ekstra ressurser til styrket renhold og de bør forsøke å finne faste vikarer, sa Handal mandag.

Les også: – Ser på hva mer regjeringen kan gjøre for å hjelpe på bemanningssituasjonen

Powered by Labrador CMS