Heisekraner, byggeplass

Bygging av ny ungdomsskole på Økern i Oslo opp til høring etter forsinkelser

Planene for bygging av ny ungdomsskole på Økern i Oslo ble lagt allerede i 2018, men skolen vil ikke stå ferdig før i 2027. Torsdag 19. januar er det høring for å få vite årsakene til forsinkelsene.

Publisert Sist oppdatert

Planene for å bygge ny ungdomsskole på Økern i Oslo er blitt skjøvet på i flere runder. En av grunnene er en vannlekkasje som ble oppdaget for flere år siden. I ettertid har bunken av saksdokumenter vokst og bygget ventes nå ferdig først i 2027. Torsdag arrangerer Kultur- og utdanningsutvalget i Oslo kommune høring for å komme til bunns i årsakene til forsinkelsene.

Første redegjørelse kommer fra Utdanningsetaten og byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll. I tillegg til Eidsvoll stiller byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (MDG), byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG) og byråd for miljø og samferdsel Sirin Hellvin Stav (MDG).

Etater som skal redegjøre under høringen i tillegg til Utdanningsetaten er Oslobygg KF, Plan- og bygningsetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Vann- og avløpsetaten.

Aksjonsgruppa "Bygg ungdomsskole på Økern" er også invitert.

Sju skolebygg utsatt

Økern ungdomsskole er ikke det eneste skolebygget som er utsatt. Da skolebehovsplanen for Oslo for perioden 2022-2031 ble vedtatt i februar 2022, viste det seg at hele sju skoleprosjekter er utsatt.

Til NRK uttalte byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) sist høst at fem nye skoler etter planen kommer til å stå ferdig senere enn planlagt; Ensjø, Bryn, Haukåsen, Lambertseter og Hoff. I tillegg ble det meldt om utsettelser på Økern og Refstad.

Utsettelsene betyr at mange elever i Oslo må leve med midlertidige løsninger lengre enn planlagt.

– Alle barn som har rett på plass skal få skoleplass når de trenger det. Men jeg skjønner godt at mange er frustrerte over forsinkelsene. Kommunen har litt å gå på når det gjelder å koordinere ulike virksomheter i veldig store og kompliserte byggeprosjekter der skole, barnehage, idrettsanlegg, og noen steder også boliger og omsorgsboliger, skal bygges samme sted, uttalte Eidsvoll til NRK.

Etter at det ble klart at den planlagte nye ungdomsskolen på Økerntorget ikke blir klar før i 2027, sa Rene Brorstrøm i aksjonsgruppa «Bygg Økern skole nå» til NRK at han mener de er holdt for narr.

– Vi har regnet ut at over 680.000 undervisningsdager vil bli gjennomført i midlertidige lokaler langt unna nærskolen og nærmiljøet, uttalte han.

Powered by Labrador CMS