Utdanningsforbundet Oslo ber om at nasjonale prøver skrotes

Verdien av nasjonale prøver er lav, mener Marianne Lange Krogh i Utdanningsforbundet. Hun vil fjerne de nasjonale prøvene fra timeplanen.

Publisert Sist oppdatert

– Når man vet det ikke gir god nok styringsinformasjon og ikke oppleves som pedagogisk støtte, så kan man likeså godt kvitte seg med dem, sier lederen for Utdanningsforbundet i Oslo, Marianne Lange Krogh, til Dagsavisen.

Fylkeslederen sier at lærerne ikke ser verdien av prøvene.

– Myndigheter skal jo ha info om hvordan en skole driftes, og tilhørende styringsinformasjon, men ikke gjennom nasjonale og læringsstøttende prøver, mener vi.

Flere har ytret negative røster om de nasjonale prøvene, skriver avisen. Utdanningspolitisk Forum i Arbeiderpartiet har tatt til orde for å fjerne prøvene. Prøitz-utvalgets rapport fra november i fjor konkluderer med at endringer er nødvendig.

Høyre var med på å innføre prøvene for 20 år siden. Skolepolitisk talsperson Jan Tore Sanner (H) sier han vil beholde nasjonale prøver, men er åpen for endringer.

– Jeg oppfatter forslaget fra Prøitz-utvalget som en videreutvikling av de nasjonale prøvene. Vi er selvsagt åpne for å forbedre og videreutvikle de nasjonale prøvene, sier Sanner.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Elise Waagen, sier i en kommentar at det ikke er så lenge siden de fikk rapporten til utvalget. 

– Vi har sagt vi skal levere på det i en stortingsmelding senere i år. Så vi kommer til å opprettholde denne marsjfarten, og er opptatt av å finne en god løsning her sammen med partene i skolen, så vi får til noe som står seg over tid. 

Hun sier de er opptatt av å gjøre dette i fellesskap med lærerne.

– Og vi forventer at Utdanningsforbundet og de andre organisasjonene er med i dette arbeidet. Det er derfor det var viktig at lærerne også var med i det utvalget som ble satt ned, de har en kjempeviktig stemme vi absolutt skal lytte til. Jeg håper at de opplever at de har vært en viktig bidragsyter i arbeidet.

Powered by Labrador CMS