– Uakseptabel kapitalisme i norsk barnehagedrift

– Ja, svarte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun på spørsmål om de nye eierne av Læringsverksted-barnehager driver uakseptabel kapitalisme.

Publisert Sist oppdatert

Nessa Nordtun svarte på direkte spørsmål fra Rødt stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt i Stortingets spontanspørretime den 10.april.

Bakgrunnen er at Læringsverkstedet har solgt rundt 140 av sine barnehagebygg til det svenske eiendomsselskapet SBB. Samme selskap har også kjøpt 142 barnehagebygg fra Fus.

I ettertid har SBB solgt en kontrollerende andel av denne eiendomsporteføljen til det kanadiske oppkjøpsfondet Brookfield. Dette er et multinasjonalt oppkjøpsfond, som har blitt kritisert for å drive med aggressiv skatteplanlegging

Leier tilbake

Brookfield og SBB tjener nå penger på at barnehagebyggene leies tilbake til kjedene som opprinnelig eide dem. 

– Disse utgiftene er det i siste instans brukerne av tjenestene som må betale, i Norge gjennom skattepengene våre, sa Nyholt.

Hun siterte den britiske fiansministeren Jeremy Hunt, som har kalt dette uakseptabel kapitalisme, og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) bekrefta altså at hun delte det synet.

Tilsyn av kjeder

–  Vil regjeringa gi Utdanningsdirektoratet mulighet til å drive økonomisk tilsyn av private barnehagekjeder, ikke som i dag bare av enkeltbarnehager? var et anna av Nyholts spørsmål til kunnskapsministeren.

Nortun var ikke like tydelig i svaret på dette spørsmålet som i spørsmålet om akseptabel kapitalisme. Men hun minna om at de private barnehagene har fått nye krav til regnskapsførsel, og at endringer i tilsynsordninga er på høring.

 

 

Powered by Labrador CMS