– Humor, latter og smil bygger relasjoner og er viktig for barns psykososiale utvikling, sier overlege Stein Tyrdal ved Oslo universitetssykehus.

Humor er bra for barnas helse

Humor er viktig for at barna skal lære språk, oppleve mestring og bygge selvfølelse, mener overlege Stein Tyrdal. Dessuten er det bra for helsa.

Publisert Sist oppdatert

Humor reduserer stress og er sunt for helsa, viser en tidligere studie fra NTNU av professor Sven Svebak.

– Humor er også et viktig pedagogisk verktøy for at barna skal lære språk, bygge selvfølelse, oppleve mestring og utvikle seg, sier overlege i albuekirurgi Stein Tyrdal ved Oslo universitetssykehus. Han er forfatter av bøkene Humor og helse 1 og 2 og den første presidenten i Nordisk selskap for medisinsk humor.

I vår temasak om humor i barnehagen kan du lese at det er viktig å la barna få tulle og tøyse i barnehagen, ifølge forskning

LES OGSÅ: Humor er en viktig måte for barn å gjøre seg hørt og forstått på i barnehagen

Humor bygger relasjoner

– Humor, latter og smil bygger relasjoner og er viktig for barns psykososiale utvikling. Barnet lærer hva som er akseptabelt og uakseptabelt, forteller humordoktoren. Barna vil lære at humor både premierer og straffer, som at vi ler med eller av andre. Premien er oppmerksomhet, smil og latter som frigjør lykkehormoner. Humor er også viktig for barns mestring.

– Forteller barnet deg en gåte, er det viktig at du svarer og svarer feil. Da lærer barnet at de kan noe de voksne ikke kan, og det gir en mestringsfølelse. Det bygger selvtillit, sier Tyrdal. Han sier humor følger barnets utvikling. Først er det morsom med lydvitser, deretter tiss-promp-bæsj-humor og så språkhumor.

LES OGSÅ: Dette synes barna er morsomt.

Humor som våpen

Barn forstår ikke ironi før de er mellom 8 og 12 år, verken selvironi, godartet ironi eller ondartet ironi.

– Små barn har ikke lært å bruke humor som et ondsinnet våpen. Når de ler av andre barn, er det brudd på forventninger og ikke fordi det er ondsinnet, påpeker humordoktoren. Han mener det er viktig at barnehageansatte legger merke til om barnet synes humoren det møter, er morsom, eller tar seg nær av den. Et barn som synes noe er morsomt, blir med i leken. Et barn som ikke forstår humoren, vil trekke seg tilbake.

– Hvis du ser at barnet ikke forstår humoren, og barnet er så stort at det kan snakke, så kan du forklare hva som er ment med humoren, sier Tyrdal.

LES OGSÅ: Barn bruker humor når de er redde

Reduserer stress

– Under et latterutbrudd vil pulsen og blodtrykket stige, og når man slutter å le, vil pulsen og blodtrykket synke til under utgangsnivået, viser studiene fra Svebak. Det er det samme som skjer når du er fysisk aktiv, forteller humordoktoren. Han holder foredrag om humorens betydning for helsa vår. Det skal ikke mye til før du får en lattergevinst.

– Med en 5 minutters latterkule tre ganger om dagen, har du fått 15 minutters trim, sier Tyrdal. Han sier det er nok å tenke på noe morsomt og smile innvendig for å redusere stress i kroppen.

– Humor er sjelens støtdemper og kroppens indre trimapparat, sier Tyrdal. Når vi ler, får vi flere lykkehormoner i kroppen, og MR-studier viser at latter lyser opp hjernen på samme måte som musikk gjør det. Humor beskytter også, ifølge Tyrdal, mot depresjon. Sykehusklovnene bruker humor for å stimulere den friske delen til syke barn.

– Humor er en måte å nå inn til gleden på, sier humordoktoren.

Økt livsglede

Sansen for humor øker livslengden sammenliknet med folk som har liten sans for humor, viser en tidligere studie fra NTNU blant 55 000 nordmenn som ble fulgt i 15 år.

– Sansen for humor, spesielt den lekne innstillingen til dagliglivet, viser seg å ha god effekt på helsa vår, sier professor emeritus Sven Svebak ved Fakultet for medisin og helse ved NTNU.

– Sansen for humor, spesielt den lekne innstillingen til dagliglivet, viser seg å ha god effekt på helsa vår. Det fører til mildere plager og større livsglede, sier professor emeritus Sven Svebak ved Fakultet for medisin og helse ved NTNU. Han ledet studien.

Svebak sier utviklingen av humorsansen er viktig for barnas deltakelse i sosiale fellesskap.

– Trivsel og trygghet vises i stor grad gjennom sansen for humor, enten barnet tar rollen som kilde til moro eller rollen som en god tilhører, sier Svebak. Du deler lettest humor med de du deler erfaringer med. Tvillingstudier viser at mellom 30 og 40 prosent av sansen for humor er medfødt. Svebak sier utviklingen av humorsansen er et resultat av god sosialisering.

– Er det noen former for humor vi ikke bør bruke sammen med barn?

– Barn under ti år forstår ikke ironi, fordi det er for abstrakt. Ellers er det knapt noen grenser for hva barn kan dele av humor med voksne dersom de voksne blir litt som barn selv, svarer professoren.

Powered by Labrador CMS