Vil at barn skal lære mer om slakting på skolen

Norske barn har for liten kunnskap om hvor maten deres kommer fra. Lederen i Kost- og ernæringsforbundet vil ha tema slakt inn i faget mat og helse.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Nationen.

– Vi er vant til å bare gå i butikken og plukke opp en pakke kjøttdeig, og man reflekterer kanskje ikke i like stor grad på at det har vært et levende dyr som har blitt avlivet, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet, .

Samtidig som nordmenns konsum av kjøtt har økt fra 38 til 74 kilo fra 1959 til 2008, har mange mistet forbindelsen til opprinnelsen av kjøttet.

Derfor etterlyser han nå en styrking av Mat og helse-faget i grunnskolen, med særlig vekt på undervisning om matens opprinnelse.

– Jeg tror det er samfunnsnyttig. Det gjør at man får ikke bare mer respekt for råvarene, og mer respekt for dyrene, men kanskje også mer respekt for maten på tallerkenen.

Bakgrunnen for utspillet er en video som ble delt på Instagram i slutten av august, der kjendiskokk og matjournalist Andreas Viestad avliver en hane.

Videoen har skapt debatt, men ikke alle reagerer negativt. Steffensen er blant dem som mener klippet har en viktig funksjon i å vise sammenhengen mellom mat og dyreliv.

– Man skvetter jo selvfølgelig litt. Man er ikke helt forberedt på at noe sånt skal skje. Selv om man vet hvor kjøttet kommer fra, er det ikke ofte man ser det med egne øyne, sier han.

Steffensen mener at, hvis man satser på faget, så lærer ikke elevene bare hvordan man lager mat.

– Men også hvordan man kan spise sunt. Det er et fag som virkelig kunne trengt et løft.