Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) overtar som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Borch overtar som ny statsråd for forsknings- og høyere utdanning

Sandra Borch (Sp) blir ny statsråd for forskning og høyere utdanning, og overtar etter Ola Borten Moe. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere landbruksminister Sandra Borch (Sp) overtar etter Ola Borten Moe (Sp). Hun blir i sin tur erstattet av Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad (Sp) som altså blir ny landbruksminister. 

Statsrådsskiftet skjedde fredag kl. 11.30.

Klokken 12.30 blir det pressekonferanse med statsministeren i presserommet i regjeringens representasjonsanlegg. Statsrådsskiftet skjer etter Ola Borten Moe (Sp) gikk av 21. juli på grunn av brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Han går også av som nestleder i Senterpartiet og tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2025. Borch regnes blant kandidatene til å bli ny nestleder på Senterpartiets landsmøte neste år.

– Bør bekymre statsråden

Unio-leder Ragnhild Lied ser fram til et godt samarbeid og god dialog framover.

– Hun har nå fått en en unik mulighet å gjenopprette tilliten til universitets- og høgskolesektoren og studentene, og samtidig vise at denne regjeringen ruster Norge for framtida, sier Lied ifølge unio.no.

Lied mener de lave søker- og opptakstallene til lærerstudiet og sykepleierstudiet bør bekymre statsråden.

– Ikke minst med tanke på at Norge trenger nok høyt utdannet og kvalifisert arbeidskraft som kan levere de tjenestene innen både helse, utdanning og beredskap som både folk flest og næringslivet forventer og fortjener, sier Lied. 

– Snakk med oss!

Leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik har en oppfordring til den nye ministeren:

Kaspara Halkjelsvik
Kaspara Halkjelsvik

– Snakk med oss! Vi vet at du ønsker lærere over hele landet, og sammen er vi sikre på at vi kan snu trenden med sterkt fallende søkertall til lærerutdanningene, sier Halkjelsvik i en kommentar.

Halkjelsvik mener at det er viktig at Borch satser på en styrket lærerutdanning gjennom blant annet å gi lærerutdanningene bedre finansiering, mer yrkesretta utdanninger gjennom bedre praksis og sikre åpne og inkluderende lærerutdanninger.

– Vi håper at Borch ønsker å sikre lærerutdanningene en finansiering som gir institusjonene mulighet til å skape knallgode utdanninger gjennom en bedre praksis og utdanninger som gir lærerstudenter muligheter for å bygge seg opp god erfaring fra yrket sitt, sier Halkjelsvik.

Tidligere kunnskapsminister Ola Borten Moe satte i gang arbeid med å se på finansieringen og utformingen av lærerutdanningene gjennom NOUene profesjonsmeldingen og utsynsmeldingen. 

– Her har Kunnskapsdepartementet jobbet godt for å styrke lærerutdanningene. Det er mye å gjøre, og Senterpartiet har vært veldig ambisiøse på sektorens vegner så nå gleder vi oss skikkelig til å sette i gang samarbeidet med Borch, sier Halkjelsvik avslutningsvis.

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind forventer endringer. 

– De siste to årene er det satt i gang en rekke politiske prosesser med for korte frister, for liten involvering og for dårlig kunnskapsgrunnlag. Jeg forventer at regjeringen involverer bedre, og at kunnskapspolitikken er kunnskapsbasert. Da vil regjeringen også få bedre resultater, sier Lind.

 

Powered by Labrador CMS