Kari Nessa Nordtun er ny kunnskapsminister:
– Har mange planer

Den nyutnevnte kunnskapsministeren, avtroppende Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), sier hun vil gjøre skolen enda bedre.

– Jeg kan bidra med stor arbeidskapasitet, en sterk interesse for skole- og barnehagesektoren og viljen til å gjennomføre tiltak som er nødvendige for at skolen og barnehagen skal bli enda bedre, sa hun til NTB like etter nøkkeloverrekkelsen med Tonje Brenna mandag ettermiddag.

Nordtun sier hun har mange tanker om hvordan utdanningssektoren kan bli bedre. Men hun er ny i rikspolitikken, og før hun forteller om sine planer, vil den ferske statsråden sette seg grundig inn arbeidet til Kunnskapsdepartementet.

– Det viktigste for meg er det som er viktigst for barn og unge, understreker Nordtun.

– Å løfte dem som har minst, er viktig. Dette med skole og barnehage passer godt for meg fordi jeg er opptatt av at alle skal ha like muligheter her i livet, legger hun til.

Fremover mener siddisen at Arbeiderpartiet må vise at det betyr noe for folk hvem som styrer landet, og at de må jobbe for at forskjellene blir mindre og mulighetene flere.

– Det har vært en krevende tid, men nå ligger forholdene til rette for at det skal bli noe enklere med de økonomiske utsiktene, sier Nordtun.

Skolevegring og grendeskoletilskudd

Mandag kom nyheten om at Nessa Nortun overtar som kunnskapsminister etter Tonje Brenna. Opposisjonen på Stortinget var raskt frempå med både gratulasjoner og ønsker for politikken fremover. 

– Jeg vil gratulere Kari Nessa Nordtun som ny kunnskapsminister og ser frem til godt samarbeid. Nå håper jeg hun tar tak i de negative utviklingstrekkene i skolen knyttet til økende fravær, skolevegring, mobbing og elevens leseferdigheter. Nessa Nordtun har nå muligheten til å vise at hun faktisk prioriterer kvalitet og kunnskap ved å stoppe reverseringspolitikken som har preget Tonje Brennas periode, skriver Sanner i en e-post til Utdanningsnytt.

Venstres nestleder og utdanningspolitiske talsperson Abid Raja forventer at Nordtun vil stå fast på prinsippet om likebehandling mellom private og kommunale barnehager, og foreldrenes valgfrihet til å velge hvilken barnehage barna deres skal gå i.

Han oppfordrer også til å fjerne grendeskoletilskuddet. – Det er store utfordringer i skolesektoren som må løses umiddelbart, og et godt sted å starte er å fjerne regjeringens grendeskoletilskudd og bruke de godt over 1,3 milliardene på å løse utfordringene som sektoren står overfor, uttaler Raja. 

– Lover godt

Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson for SV, håper Nordtun tar med seg den rødgrønne skolepolitikken fra Stavanger for å demme opp for den politiske dreiningen i kommunene.

– Hun har ledet en kommune som sammen med SV har innført gratis skolemat og mer gratis SFO enn det regjeringen har gått inn for. Det lover godt for skolepolitikken fremover, uttaler Wold.

Grete Wold legger til at Nordtun bør ta med seg flere skolepolitiske tiltak fra Stavanger, og nevner blant annet mer gratis SFO, gratis skolemat, flere ansatte og avkommersialisering av barnehagene. 

– Telefonen er påslått

Også Utdanningsforbundets (UDF) representanter har kommet med sine hilsener til den nye ministeren. 

«Gratulerer som ny kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun. Vi i Utdanningsforbundet ser fram til å samarbeide godt med deg om viktige saker i barnehage og skole i tiden som kommer. Vi takker også Tonje Brenna for samarbeidet og gratulerer med den viktige jobben som arbeidsminister.» skriver UDF på sin facebookside. 

«Gratulerer og lykke til med viktig ministerpost. Telefonen til Utdanningsforbundet er alltid påslått»,  skriver medlem av sentralstyret i UDF, Turid Buan Øfsti på Facebook. 

(©NTB)

Powered by Labrador CMS