Vil lokke sykepleiere til kommunen med utvidet barnehagedag

Bystyret i Fredrikstad vil gå nye veier for å få flere sykepleiere og vernepleiere til å søke jobb i kommunen. – Vi er målløse, sier Utdanningsforbundet. 

Publisert

Flertallet i bystyret i Østfoldkommunen har bedt kommunedirektøren sjekke ut om det går an å innføre særskilte ordninger for barna til sykepleiere og vernepleiere. Målet er at flere av dem skal søke jobb i Fredrikstad kommune – og forhåpentligvis bli der. 

Det skriver Fredrikstad blad. 

Kommunen har et stort behov for flere sykpleiere og vernepleiere. Derfor foreslo Høyre følgende tre tiltak i bystyret: 

  • Utvidet åpningstid i enkelte barnehager for barna til sykepleiere og vernepleiere 
  • Fleksibelt opptak i barnehager for barna til sykepleiere og vernepleiere. 
  • Prioritert opptak i nærbarnehage. 

Og selv uten støtte fra Ap, Rødt, SV, Sp eller Pensjonistpartiet fikk forslaget flertall. Dermed skal administrasjonen utrede mulighetene og komme tilbake med en sak til bystyret. 

Hos Utdanningsforbundet er de sjokkerte. 

– Ikke en barnevaktordning

– Vi ble helt målløse da forslaget ble behandla i Helse- og velferdsutvalget i april, skriver leder i UDF Fredrikstad, Ulrika Hanssen, i en sms til Utdanningsnytt. 

– Vi har undret oss over hvordan det re mulig å foreslå et rekrutteringstiltak for noen som vil bidra til å øke rekrutteringsutfordringene på andre virksomheter. 

Hun forteller at de er dypt skuffet over at forslaget fikk flertall i bystyret. 

– Barnehagen skal være et pedagogisk tilbud, ikke en oppbevaringsplass for barn. Et tilbud på kveld og natt er en barnevaktordning, ikke en del av et pedagogisk barnehagetilbud, sier Hanssen. 

– Øk heller bemanningen

Hun peker på at det allerede mangler nesten 3000 barnehagelærerårsverk i Norge og at søkertallene til barnehagelærerutdanningen har falt som en stein de siste årene. 

– Tiltaket vil i beste fall flytte rekrutteringsutfordringene fra en sektor til en annen, sier Hanssen og fortsetter: 

– Om Fredrikstad kommune virkelig har penger i budsjettene til å vurdere utvidet åpningstid, burde disse pengene heller brukes til å øke bemanningen for å sikre tidlig innsats og forebyggende arbeid. Avvikene i barnehage øker og sykefraværet er høyt. Det sier noe om hvordan tilstanden er der ute. 

Ekstra fridager

 Opposisjonen i Fredrikstad fremmet alternative tiltak for å rekruttere sykepleiere og vernepleiere. De vil heller gir ansatte i disse yrkene fire ekstra fridager i året, støtteordninger for videreutdanning og en ordning for nedbetaling av studielån med 15.000 kroner i året, men fikk ikke flertall. 

Powered by Labrador CMS