Barnehagelærer Cecilie Kjus (t.h.) og avdelingsleder Stine Tronesvold for Ahus-barnehagene.

Barnehagelærer Cecilie er sikkerhetsvakt på sykehus under koronakrisen

Cecilie Kjus har byttet ut jobben som barnehagelærer med sikkerhetsvakt på sykehus under koronakrisen. Hun passer på at besøksforbudet blir overholdt.

Publisert Sist oppdatert

Cecilie Kjus jobber i Ahus-barnehagene i Lørenskog. De har langt flere barn med foreldre i samfunnskritiske roller enn andre barnehager. Barnehagene er en del av beredskapsplanen til Akershus universitetssykehus (Ahus) som betyr at ansatte på kort tid kan bli innkalt på jobb både på kvelden, natta og i helgene.

Under koronakrisen har flere ansatte stilt opp som sikkerhetsvakter på sykehuset for å passe på hvem som kommer inn.

Ikke redd

– Min jobb er å passe på at kun ansatte, eller personer med avtaler kommer inn på sykehuset, forteller Cecilie Kjus.

Hun tar også imot personer som tror de kan få koronatest på akuttmottaket. Da henviser hun dem til fastlegen. Denne dagen står hun på vakt til klokka ti på kvelden.

– Jeg er takknemlig for å ha en jobb, ikke alle har det nå, sier barnehagelæreren.

Hun sier ansatte og pasienter som for eksempel har kreft, setter pris på jobben hun gjør og føler seg tryggere på at ingen skal komme inn med smitte. Hun er ikke redd for å bli smittet selv.

– Ansatte i risikogruppen eller som er redd for smitte står ikke sikkerhetsvakt på sykehuset, forteller avdelingsleder Stine Tronesvold for Ahusbarnehagene, som har fem barnehager i Lørenskog.

Det er Helse Sørøst som eier barnehagene som har barn som sokner til 25 ulike skoler i Oslo og Viken. Ansatte som ikke er på jobb i barnehagene eller som sikkerhetsvakt jobber hjemmefra og holder telefonkontakten med barn og foreldre som ikke er i barnehagen.

­I beredskap hele døgnet

Flere barnehageansatte har også tatt e-læringskurs i renhold, slik at de selv kan vaske barnehagen dersom sykehuset trenger sitt renholdspersonale der. Ansatte har også bakvakt kveld, natt og helg i tilfellet foreldre trenger barnepass på kort varsel. De tar også imot sykehusansattes skolebarn.

– Jeg opplever at de barnehageansatte er på tilbudssiden og stiller opp. Siden vi er beredskapsbarnehager hele året er personalet rustet til raske endringer, sier Tronesvold.

De har jevnlige øvelser. Sist gang barnehagene måtte utvide åpningstidene på grunn av at sykehuset gikk i såkalt rød beredskap var under 22. juli-tragedien.

– Vi har ikke folk i turnus, men stoler på at de stiller opp ved behov, sier avdelingslederen.

Kompetanseløft

Barnehagestiftelsen Kanvas har også en kriseplan for nattåpne barnehager under koronakrisen. De har flere av sine 66 barnehager i nærheten av sykehus i Norge og har mange foreldre som er helsepersonell.

Allerede de første ukene ble antallet barn som trengte plass doblet. Et eget kriseteam sørger for å gi foreldre og ansatte nødvendig informasjon. De har opprettet et internt bemanningsbyrå for sine 1200 ansatte, slik at de kan flytte ansatte til andre barnehager dersom noen barnehager må holde døgnåpent, eller at ansatte må i karantene eller blir syke.

Daglig leder Robert Ullmann i Barnehagestiftelsen Kanvas..

– Vi er takknemlig for at regjeringen lovte barnehagene støtte for manglende foreldrebetaling. Det betyr at ingen trenger frykte permittering, sier daglig leder Robert Ullmann for Kanvasbarnehagene.

Ansatte med hjemmekontor bruker tiden på kompetanseutvikling som å lese seg opp på faglitteratur. I løpet av koronakrisen har alle ansatte i rekordfart fått opplæring i den digitale plattformen Teams, som brukes til nettmøter og samhandling.

– Å bli fratatt det sosiale i hverdagen er brutalt, derfor har vi brukt Teams også til lønningspils og quiz. En positiv ting med Koronakrisen er at den har bidratt til et stort digitalt løft hos ansatte, sier Ullmann.

Han opplever at barnehagene er bevisst sitt samfunnsansvar og deltar med glede i koronadugnaden.

Powered by Labrador CMS