Barnehagelærer og styrer Randi Viken Faanes.
Barnehagelærer og styrer Randi Viken Faanes.

– Vær ærlig overfor barna om hva korona er

Barnehagelærer Randi Viken Faanes vil at man skal fortelle barn hva korona er. – De vil høre om det vi voksne snakker om. Så vær ærlige, sier Faanes.

Publisert Sist oppdatert

Randi Viken Faanes er barnehagelærer og styrer ved Andungen barnehage SA i Trondheim. Den ligger på Øya, like i nærheten av St. Olavs Hospital. Barnehagen holder åpent for de barna som har foreldre som jobber i samfunnskritiske yrker. Det er fire barn som har behov for plass.

Da beskjeden kom

Kvelden før de fikk beskjeden om at de måtte stenge barnehagen, hadde Faanes kalt inn de ansatte og styret i barnehagen til møte.

– Vi hadde fulgt nøye med og skjønte at det kunne skje. Da diskuterte vi at vi kanskje måtte stenge, vi så at vi måtte tilby plasser til noen få barn. For å begrense antallet som hadde omgang med hverandre, så fant vi ut at de ansatte ikke kunne ha med egne barn på jobb. I tillegg måtte begge foreldrene ha jobber som gjorde at de ble sett på som samfunnskritiske, forteller Faanes.

Det viktigste for dem var å begrense smitten, men også ivareta barna på best mulig måte.

– Hva sa dere til barna?

– Vi var ærlige og snakket om det. Det er en sykdom som forhåpentligvis ikke er farlig for oss, men for noen.

– Spurte de om noe mer?

– Nei, de gjorde ikke det. De godtok forklaringen, men nå har jeg jo ikke sett så mange av dem etter at vi stengte.

Redusert drift, med kun fire barn i barnehagen.
Redusert drift, med kun fire barn i barnehagen.

Klump i magen

Til daglig er det 40 barn som har plass i Andungen barnehage. Foreldrene til de barna som ikke er i barnehagen har de daglig kontakt med.

– Jeg kjenner på at det kan være lenge for noen barn å ikke være i barnehagen. Jeg har full respekt for dem som bestemmer, og ser at det er nødvendig en periode. Men hvis det blir forlenget, tror jeg en må se på flere muligheter.

– Hvilke muligheter?

– For eksempel om noen barn kan komme å være noen timer og leke ute. De aller fleste vil ha det helt greit med å bare være sammen med familien, men noen barn trenger kanskje noe mer. Vi må ha det enkelte barns beste i tankene, sier barnehagelæreren som forteller at hun kan kjenne på en klump i magen, men også en ro i hjertet.

– I mange familier er det nå en annen ro. Ingen skal på jobb, treningsstudio, reise eller lignende. De er sammen og gjør ting sammen. Ingenting er åpen, ikke lekeland eller andre ting, de må være sammen. Jeg fikk en snap fra en familie der alle satt sammen og så på en nettkonsert. Hyggelig!

Nye rutiner – men fanget består

Som alle andre steder er det blitt enda hyppigere håndvask i Andungen barnehage.

– Vi har gått igjennom rutine våre og endret noe. Blant annet så har vi kuttet ut det eksterne vaskefirmaet, for å begrense hvor mange som kommer inn i barnehagen. I tillegg har vi fjernet mange leker og har bare leker som kan vaskes, forteller Faanes.

De av de ansatte som er over 60 år eller har egne barn møter ikke på jobb i barnehagen.

Barnehagelærer Randi Viken Faanes har god erfaring med både søle, vann og barn.
Barnehagelærer Randi Viken Faanes har god erfaring med både søle, vann og barn.

– I tillegg har vi sagt at terskelen for å holde seg hjemme hvis man kjenner den minste snev av hoste eller snue, den er meget lav. Vi har to ansatte som er på jobb denne uka, så får vi vurdere etter hvert hvordan vi løser det fremover.

Noen dager er det nå to barn i barnehagen. Andre dager fire barn.

– Selv om vi vasker både barnehagen, lekene og hendene mye oftere, så må en toåring som trenger det, få sitte på fanget. Vi må hele tiden tenke på barnas behov.

Faanes har også daglig kontakt med de ansatte som sitter på hjemmekontor.

Hvis det verste skjer

Skoler og barnehager i Norge har rutiner for hvordan de skal takle ulike scenarioer, men da med åpne institusjoner.

– Noen av barna kan miste noen av sine. Har du reflektert over hvordan dere skal handle da?

– Man må tørre og ta kontakt. Det er ikke forbudt å ringe på døren og stå utenfor å snakke. Kanskje man kan få til en ordning så barnet kan få komme i barnehagen noen timer, det kan hende det har godt av det. Vi er på jobb og er her for barna og foreldrene. Det er ikke alt en kan planlegge for, en må bare strekke seg for å finne løsninger når situasjonene oppstår, sier styreren.

Ville ikke ha penger tilbake

Foreldre har fått tilbud om å få refundert foreldrebetalingen mens barnehagen er stengt.

– Det var et foreldrepar som sendte beskjed om at de trengte ikke å få igjen pengene, det var bedre at vi hadde litt å gå på.

– Hvordan reagerte du da?

– Jeg ble kjemperørt. Det er jo så hyggelig med en slik gest, selv om vi nok skal klare oss om ikke foreldrebetalingene kommer. Vi får meget god hjelp og støtte fra PBL med alle spørsmål vi har.

– Hva tenker du om situasjonen vi er oppe i?

– Jeg har tro på at dette går, og hvis alle bidrar får vi dette til, sammen, sier Randi Viken Faanes.

Optimistisk til fremtiden er Randi Viken Faanes.
Optimistisk til fremtiden er Randi Viken Faanes.
Powered by Labrador CMS