Leder i Utdanningsforbundet i Bergen, Bente Myrtveit, Utdanningsforbundets leder Steffen Handal og plasstillitsvalg ved Gimle oppveksttun skole, Synnøve Kirkebø med de streikende lærerne i bakgrunnen.

Sparket i gang lærerstreiken i Bergen

Sola skinte i Bergen mandag da de første medlemmene i Utdanningsforbundet ikledde seg streike-skjorta.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Av de 45 UDF-medlemmene som er tatt ut i streik i første omgang, er 40 lærere ved Gimle oppveksttun skole i Bergen. Der samlet de seg for å markere streikestart mandag.

Da Utdanningsnytt snakket med plasstillitsvalgt ved skolen, Synnøve Kirkebø, i slutten av mai var hun mer enn streikeklar.

– Vi har sakka akterut i mange år, og det er provoserende, sa Kirkebø.

På plass mandag var også lokallagsleder i Utdanningsforbundet Bergen, Bente Myrtveit og forbundsleder Steffen Handal.

– KS har gjort lærerne til lønnstapere i seks år på rad. Det er nok nå, twittret Handal da han tok turen til Vestlandet.

Sa blankt nei

I slutten av mai kom partene i kommuneoppgjøret til enighet i lønnsoppgjøret, men med ett unntak: lærerne.

Resultatet var en ramme på 3,84 prosent, som var litt over rammen fra frontfaget på 3,7 prosent. I praksis innebærer resultatet et lønnshopp på mellom 12 000 og 16 800 kroner avhengig av hvilken stillingskategori man er i.

Leder i UDF Bergen, Bente Myrtveit, holdt appell.

Å komme over frontfagsrammen var et tydelig krav fra arbeidstakersiden før oppgjøret. Likevel stemte Utdanningsforbundet blankt til resultatet, og fikk følge av Skolenes landsforbund og Lektorlaget . Allerede dagen etter sa sentralstyret også nei til årets oppgjør. Dermed var streiken et faktum.

UDF-leder Steffen Handal ledet forhandlingene med KS for Unio. Han var tydelig på at resultatet som lå på bordet ikke var mulig å akseptere for Utdanningsforbundet.

– Det handler om at de med lengst utdanning og ansiennitet kommer dårlig ut sammenlignet med andre. Unio ønsket å prioritere denne gruppen i skoleverket, men det ville ikke KS. Det kommer på toppen av en historikk med dårlig lønnsutvikling for lærerne over tid. Det burde vært særskilte tiltak for lærerne i dette oppgjøret, i stedet legger KS opp til at lærerne nok en gang sakker akterut, sa han i et intervju med Utdanningsnytt.

Varsler opptrapping

Utdanningsforbundet har varslet at en opptrapping av streiken trolig vil komme etter sommerferien dersom det ikke blir en løsning på konflikten. Handal har imidlertid sagt at han håper streiken ikke blir langvarig.

– Det er leit og sterkt beklagelig at landets elever rammes, spesielt etter to år med pandemi. De hadde trengt en god avslutning på årets skoleår og en normal oppstart av det neste. Dette er ikke noe vi ønsket, men dessverre virker det som om dette ikke er så viktig for arbeidsgiver KS. Denne streiken kunne nemlig fint ha vært unngått om KS hadde ønsket det. Det gjorde de ikke, sa Handal før helgen.

Powered by Labrador CMS