Ap om Høyres alternative skolebudsjett:
– Bare triksing med tall

Høyre sier de vil omprioritere 1,29 milliarder kroner som skal gå til kvalitet i grunnskolen. – Men dette er penger som allerede går til kommuner og kvalitet i skolen, sier Ap-politiker Øystein Mathisen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag denne uka la Høyre fram sitt alternative statsbudsjett. De vil fjerne en tilskuddsordning som i dag gjør at kommuner mister penger, hvis de legger ned skoler.

Regjeringen har innført et grunnskoletilskudd som har til hensikt å bremse nedleggelser av grendeskoler og nærskoler. Ordningen gjør at en kommune mister en halv million kroner fra staten dersom de legger ned en skole.

Dette gis som en del av de frie inntektene til kommunene, og totalsummen på disse grunnskoletilskuddene utgjør 1,29 milliarder kroner på statsbudsjettet for 2023.

Høyre skriver i sitt alternative statsbudsjett at de vil omprioritere dette til «frie midler til kvalitet i grunnskolen».

– De forsøker å få det til å fremstå som at de satser stort på kvalitet i skolen, men sannheten er at de bruker penger som allerede går til kommunene og som de kan bruke på nettopp dette. Det er ikke noen friske midler. I realiteten er dette bare triksing med tall i budsjettet, sier Øystein Mathisen i Arbeiderpartiet.

Han mener også Høyres ungdomsskolereform er skuffende.

– I regjeringen ønsker vi å gjøre et stort løft i ungdomsskolen med mer praktisk skole og tiltak som skal gi elevene mer motivasjon, noe vi vet er et problem. Mens Høyre satser pengene på en ekstra naturfagtime og å gjeninnføre lærerspesialistordningen. Det er ikke det som må til for å nå elevene som sliter med motivasjonen på ungdomstrinnet, sier Mathisen.

Han peker også på at Høyre vil kutte 95 millioner kroner i prosjektmidler til barnehager som går gjennom Kunnskapsdepartementet.

– Overordnet sett bruker Høyre betydelig mindre på nye satsinger på utdanningsfeltet enn de bruker på skattelette i form av redusert formuesskatt, sier Mathisen.

Powered by Labrador CMS