Fire partier stemmer mot tvungen lønnsnemnd

Når Stortinget behandler regjeringens inngripen i lærerstreiken, SV, Venstre, Rødt og MDG stemme mot.

Publisert Sist oppdatert

Da streiken ble avblåst hadde Folkehelseinstituttet (FHI) anslått at 14.000 elever risikerte forverring av psykiske utfordringer dersom streiken fortsatte, melder NRK. Det handler om uro for vektnedgang, selvskading, ensomhet og selvmord.

– Streiken medførte samfunnsmessige konsekvenser av en så alvorlig karakter at det ville være uforsvarlig å ikke gripe inn i konflikten, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Thomas Benson, universitetslektor i samfunnsvitenskap ved Nord universitet og advokat i arbeidsrett, påpeker at lærerne ikke er helsearbeidere.

– De har verken utdanning eller har kompetanse på å være helsearbeider. Vi har et barnevern og psykiatritjeneste som tar seg av slike forhold, sier Benson.

Til NRK sier han at det var å dra lærergjerningen langt, og at tvungen lønnsnemnd plasserte ansvaret for elevenes psykiske helse på lærernes skuldre alene.

– Lærere har ikke riktig utdanning for å ivareta elever med alvorlige psykiske helseutfordringer.

Da innstillingen kom til Stortinget fra arbeids- og sosialkomite, viste den at flertallet går inn for å støtte regjeringens inngripen. Kun SV og Rødt går mot, men mandag ettermiddag meldte Venstre at også de kommer til å stemme mot.

– Venstre har for første gang i min tid i politikken bestemt oss for å stemme mot tvungen lønnsnemnd. Det gjør vi fordi vi mener begrunnelsen er for tynn, og at regjeringen med dette lemper ansvaret for en mangelfull helsetjeneste i kommunene over på lærerne, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Tirsdag formiddag opplyser Miljøpartiet de Grønne at også de vil stemme mot.

Benson sier det er svært oppsiktsvekkende at komiteen ikke står samlet.

– Når man stanser er vanligvis alle partier enige, sier han.

Komiteens leder Kirsti Bergstø (SV) avviser at liv og helse var truet. Hun mener derfor at det ikke var grunnlag for tvungen lønnsnemnd.

– Mange av rapportene som kom fra helsevesenet, skoler, lærere og foreldre var alvorlige. Men liv og helse var ikke truet. Å avbryte lærerstreiken på et slikt grunnlag er en alvorlig handling.

NB! Saken er oppdatert 28/11 kl 20:18 med at også Venstre vil stemme mot og 29/11 kl 10:22 med at MDG også stemmer mot. Red.

Flere saker om streiken

Powered by Labrador CMS