Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Borten Moe vil ikke røre mastergraden for lærere

Minister for høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), forsikret Stortinget om at han ikke vil fjerne mastergradutdanningen for lærere. Men han ønsker å gjøre den mer fleksibel.

Publisert

Det kom frem i Stortinget onsdag. Da ble Borten Moe, minister for forskning og høyere utdanning, grillet om de dårlige søkertallene til lærerutdanningen.

Høyres Marit Hagerup krevde svar fra statsråden om hva han vil foreta seg og slo samtidig et slag for å gjeninnføre Høyre-politikk som firerkrav i matematikk og lærerspesialistordningen. Begge ordningene ble fjernet da Støres mannskap overtok i regjeringslokalene.

– Regjeringen har så langt kun fokusert på å reversere tiltakene vi innførte og snakke ned det arbeidet som er gjort i skolen, sa Marit Hagerup.

Borten Moe svarte at søkertallene har gått ned over flere år, også da Høyre satt med regjeringsmakten.

– Det er grunnen til at jeg har invitert til en ganske bred diskusjon, med alle som er interessert, for å se på hva vi kan gjøre for å få opp interessen og attraktiviteten for læreryrket vårt. Jeg tror det er en kombinasjon av hvordan lærerutdanningen er satt sammen og hvordan læreryrket framstår, sa statsråden.

Kommentar: Framsnakking er ikke nok

Diskusjoner om mastergraden

En av dem som møter med statsråden den 15. mai er Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal. I et intervju med Utdanningsnytt forrige uke var han tydelig på at de ønsker at det slås fast i opplæringsloven at man må ha lærerutdanning for å jobbe som lærer.

– Samtidig som kravene økes for å bli lærer, lar man bakdøra stå på vidt gap og sier at folk uten kompetanse kan gjøre samme jobben. Det er en dobbeltkommunikasjon som totalt undergraver verdien av lærerutdanning. Det kan ikke fortsette, sa Handal.

Skolens landsforbund har på sin side lagt frem fire tiltak de mener vil gjøre lærerutdanningen mer attraktiv. Et av dem er å gjeninnføre allmennlærerutdanningen.

Denne uken tok også prorektor ved Nord Universitet, til orde for å revurdere ordningen med fem års lærerutdanning.

Det bekymrer Høyre.

– Mener statsråden at det å senke kravene for å komme inn på lærerstudiet og fjerne karriereveier for lærerne vil gi flere søkere? ville Marit Hagerup vite i Stortinget onsdag.

Ola Borten Moe forsikret da at han ikke vil fjerne mastergraden.

– Men jeg ønsker en diskusjon om hvordan man kan tilpasse den bedre. Og ikke minst hvordan vi kan gjøre praksisløpet i lærerutdanningene bedre. For vi har fått mange tilbakemeldinger på at praksisløpet fungerer dårlig, sa Borten Moe.

– Jeg tror kanskje en av utfordringene med den integrerte masteren, som Høyre fikk på plass, er at den fremstår veldig spesialisert og veldig lite fleksibel. Det er et dramatisk valg når du er 19 år, ferdig med videregående og skal gjøre et utdanningsvalg for resten av livet, sa statsråden.

Powered by Labrador CMS