Ett barn drept og to såret i skoleskyting i Finland

Ett barn er drept og to andre er alvorlig såret i skyting på en skole i Vanda i Finland. En tolvåring er ifølge politiet pågrepet.

Publisert Sist oppdatert

Politiet fikk melding om hendelsen i 9-tiden lokal tid og oppfordret folk til å holde seg borte fra området.

– Ikke åpne døren for fremmede, lød politiets oppfordring.

Viertola-skolen har rundt 800 elever fra første til niende klasse og 90 ansatte.

Et øyenvitne som arbeider i nærheten, forteller til avisen Iltalehti at han hørte skudd fra skoleområdet.

Forferdelige skrik

– Jeg forsto ikke først at det var en pistol. Deretter hørte jeg et forferdelig skrik, og flere barn løp over gårdsplassen, forteller han.

Rektor Sari Laasila sier til Ilta-Sanomat at elever og ansatte gjemte seg inne på skolen mens de ventet på videre instruksjoner fra politiet.

Et annet øyenvitne forteller til avisen Helsingin Sanomat at to ambulanser forlot skolen i 10-tiden, og finsk politi bekrefter først at tre barn var såret og sendt til sykehus.

Det ene barnet døde av skadene, og tilstanden til de to andre blir betegnet som kritisk.

Pågrepet med våpen

Politiet opplyser at både ofrene og gjerningspersonen er tolv år gamle, men det er ikke kjent hva som kan ha vært motivet bak skytingen som fant sted inne i et klasserom.

Gjerningspersonen flyktet fra stedet, men ble kort tid etter pågrepet uten dramatikk i Siltamäki, rundt 5 kilometer unna.

– I øyeblikket er det ingenting som tyder på flere involverte, sier Tomi Salosyrjä i politi på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Vedkommende, som selv var elev ved skolen, var da ifølge politiet fortsatt i besittelse av skytevåpenet som ble brukt. Det skal tilhøre et familiemedlem, opplyser de videre.

Siden gjerningspersonen er under 15 år, så kan vedkommende ifølge politiet ikke holdes i varetekt, men kommer til å bli overgitt til barnevernstjenesten.

Dypt sjokkert

Vanda har rundt 200.000 innbyggere, er Finlands fjerde største by og ligger rundt 20 kilometer nord for Helsingfors. Varaordfører Katri Kalske sier til Yle at kommunens kriseteam er varslet.

Statsminister Petteri Orpo skriver på X at han er dypt sjokkert over hendelsen i Vanda.

– Mine tanker går til ofrene, deres nære og kjære, pårørende og øvrige elever og ansatte ved Viertola-skolen, skriver han.

– Jeg kan bare forestille meg hvilen smerte og uro mange familier opplever nå, skriver innenriksminister Mari Rantanen på X.

Utdanningsminister Anna-Maja Henriksson er også sjokkert over skoleskytingen.

Flere dødelige skoleskytinger

Finland har vært rammet av flere dødelige skoleskytinger tidligere.

I november 2007 drepte en 18 år gammel mann åtte personer på en videregående skole i Jokela. Han tok deretter sitt eget liv.

Under et år senere, i september 2008, skjøt og drepte en student ti personer på et universitet i Kauhajoki før han tok sitt eget liv.

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Powered by Labrador CMS