Å klippe og stupe kråke skal bedre bevegelsesevnen

Barn som ikke kan klippe med saks, knytte knute eller stupe kråke, har vakt uro hos söta bror. 

Publisert Sist oppdatert

At barns motoriske ferdigheter er blitt dårligere, har skapt stor ståhei og ført til tiltak på skoler rundt om i Sverige, melder svt.se. Først meldte fagbladet Ämnesläraren at flere håndverkslærere hadde merket at elevene har problemer med å håndtere saks. 

Svenska Idrottslärarföreningen og Svenska gymnastikförbundet skrev så et innlegg «Dagens barn kan ikke engang stupe kråke», i avisa Dagens Nyheter

Forfatterne viser til internasjonale studier som bekrefter at barn har dårligere fysisk mobilitet enn før. For eksempel har tysk forskning vist at antall barn med lav motorisk kompetanse har økt fra 16 til 38 prosent de siste 30 årene.

SVT har møtt flere lærere som sier at de nå tilpasser undervisningen for å tette hullene i barnas motoriske ferdigheter. 

Et eksempel er Äsperödsskolan i Uddevalla, der elevene gjør klippeøvelser for å bli bedre med saksen. 

– Det føles viktig å kunne bruke hendene på ulike måter, sier Maya, elev ved skolen.

Ifølge Anna Tidén, førstelektor ved Gymnastik- och idrottshögskolan i Sverige, er det ikke helt klart hvorfor barns motorikk er blitt dårligere selv om internasjonale studier har vist det.

– Det trengs mer forskning, men vi også må stole på ledere, trenere og lærere som sier at barns evne til å bevege seg er forverret, sier hun.

Powered by Labrador CMS