Tredje mekling i barnehagestreiken:
– Har en ambisjon om å finne en løsning

Tirsdag klokken 15 møttes partene i barnehagestreiken til tvungen mekling hos Riksmekleren.

Publisert Sist oppdatert

– Streikeviljen er fortsatt stor der ute. Det er en tydelig tilbakemelding fra våre folk. De savner selvsagt å være på jobb med barna, men streiker så lenge de må for en anstendig pensjon. Så opplever de også fortsatt stor støtte fra foreldregruppa, sier Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder i barnehagestreiken.

Tirsdag ettermiddag klokken 15 møtes partene i barnehagestreiken til tvungen mekling hos Riksmekleren. Det blir den tredje meklingen i konflikten. For en uke siden ble den frivillige meklingen avsluttet uten at partene hadde kommet noe nærmere en løsning.

Skyvulstad sier han likevel er forsiktig optimist.

– Vi går selvsagt inn i meklingen med en ambisjon om å finne en løsning. Vi er glad for at også riksmekler Mats Ruland kommer inn i meklingen. Vi håper det vil bidra positivt, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i PBL, Marius Iversen, uttaler til NTB at de vil lete etter måter å løse konflikten på.

– Men begge parter må være villige til reelle forhandlinger, sier Iversen.

Pensjonsstrid

Barnehagestreiken er inne i sin femte uke. Cirka 3.600 barnehageansatte i 18 kommuner og 291 barnehager er nå omfattet av konflikten.

Striden dreier seg i første rekke om pensjon. De streikende krever at alle som er født etter 1968, skal meldes inn i den såkalte Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AF) til LO/NHO, som erstatter den gamle AFP-ordningen fra neste år. Ordningen sikrer et varig pensjonspåslag livet ut.

PBL mener kravet vil medføre at ansatte i private barnehager vil få bedre pensjonsordninger enn ansatte i kommunale barnehager.

– Det har vi ikke mulighet til å innfri, sier Iversen, som hevder at for enkelte barnehager vil kravet i snitt tilsvare en lønnsvekst på mer enn 15 prosent.

PBL sier også at de er enige om at dagens AFP-ordning i PBL-barnehager skal erstattes av en ny, men at partene er uenige om innretning og når det skal skje.

Utdanningsforbundet mener på sin side at ansatte i private barnehager vil tape titusener i pensjon sammenlignet med offentlig ansatte.

– Det er helt rimelig at ansatte i PBL-barnehagene får like god pensjonsordning som det de har i offentlige og andre private barnehager, sier Skyvulstad.

Arbeidstakerorganisasjonene hevder også at PBL har brutt tidligere løfter om pensjon.

Powered by Labrador CMS