I Tiriltoppen Eventus barnehage i Bergen er 40 prosent av de ansatte menn. Her er barne- og ungdomsarbeider Raymond Msharasha (foran f.v.) barnehagelærer Andreas Solberg og pedagogisk leder Espen Gabrielsen med barna Jonathan Dalsbø (foran f.v.), Ella Mari Ystebø, Tormod Vermedal-Skjold, Edvin Jørgensen Tvedt, Sverre Devik, Malene Rognaldsen Wiik og Filippa Nydal Helgeland.

På denne måten klarer barnehagen å rekruttere og beholde menn

Eventus barnehager prioriterer menn inn på jobbintervju og lokker med eget bedriftsidrettslag, buss, båt og lavvo. 40 prosent av de ansatte er menn.

Publisert

Eventus driver sju barnehager i Bergen, og målet er minst 40 prosent av hvert kjønn i alle arbeidsgrupper, både pedagoger, fagmedarbeidere og ledere.

– Har vi ledige stillinger, anstrenger vi oss for å få inn riktig kjønn. Vi har faktisk måttet kjønnskvotere inn kvinner, sier styreleder Kjetil Tuvin Hopen i Eventus. Da han var med på å starte den første barnehagen i 2006, satset de på friluftsliv, kosthold og likestilling.

Private barnehager er best på menn, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Person fremfor ansiennitet

– Vi ville ha et arbeidsmiljø med god kjønnsfordeling, men også ha kjønnsbalanse i pedagogikken slik at jenter og gutter skulle få like muligheter. Forskning viser at vi behandler dem ulikt, forteller Hopen. De etablerte ballbinger og kjøpte buss for å ta barna med ut i friluft. De har egen båt, lavvo og gapahuk.

– Det kan hende du må la noen gode arbeidstakere passere, for å ta sjansen på en mannlig søker, sier styreleder Kjetil Tuvin Hopen i Eventus barnehager, der nesten halvparten av de ansatte er menn

– Menn ønsker å være enda mer ute enn kvinner, så det vi gjorde, trakk mannlige søkere. Når vi har etablert et miljø med mange menn, er det lettere å rekruttere flere, påpeker Hopen. Noen likte også at Eventus er non-profit-barnehager. Hopen forteller at de alltid har like mange menn som kvinner på intervju.

– Skal du ha et arbeidsmiljø med kjønnsbalanse, må du ta noen sjanser. Ser du bare etter personer med den beste CV-en, får du det ikke til. Vi ser etter andre ting enn ansiennitet og studiepoeng. Da kan det hende du må la noen gode arbeidstakere passere, for å ta sjansen på en mannlig søker, sier Hopen og påpeker at de også har bommet på en og annen ansettelse.

Les også: Dette må gjøres for å få flere menn i barnehagen.

Gutter som lekeressurs

– Vi har hatt fem prosent sykefravær, og det kjønnsbalanserte arbeidsmiljøet har hatt mye av æren for det. Både menn og kvinner blir værende fordi de trives, sier Hopen. De er opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø også utenom arbeidstiden, og de ansatte har lånt bussen og lavvoen for å dra på tur til Trolltunga eller Preikestolen. De har også ungdomsskolegutter inne som lekeressurser og har tilbudt ansatte fagarbeiderutdanning, eller barnehagelærerutdanning på deltid.

– Ved å ha en balanse i kjønn kommer de individuelle ferdighetene frem, sier daglig leder Kjetil Lynn Castell i Tiriltoppen Eventus barnehage. Der er 11 av de 24 ansatte menn. Han tror de har lyktes med å få menn i barne- hagen fordi de har sett på det å være mann som en kvalitet i seg selv.

– Har du én mann, mister du ham, men har du to menn, kan det hende du får tre, sier Castell. Han er opptatt av å ha en personalgruppe med stort mangfold.

Les også: Slik vil utdanningen lokke flere menn til barnehagen.

God på lek og nærhet

– Da jeg jobbet på en avdeling med bare menn, var vi gode på lek og nærhet til barna, og litt mindre gode på orden. I en avdeling med bare kvinner kan det bli mindre risikolek, mer omsorg og varme og god orden. Det handler ikke bare om kjønn, men at vi alle er barn av vår egen oppdragelse. Vi kan ikke tillate oss å reprodusere den oppdragelsen, men må reflektere rundt forskning og det vi vet i dag, sier Castell. Han tror de har klart å beholde mennene fordi de får plass til å være seg selv og å mestre. De har bedriftsidrettslag med håndball og fotball, og samspillsband med profesjonell musikkskole for å treffe kollegaer også på fritiden.

– Det bidrar til at folk trives, og er uavhengig av om du er mann eller kvinne, sier han.

Les også: Menn lokkes til barnehagen av friluftsliv og idrett.

Friluftsfilosofi

Barnehagelærer Andreas Solberg i Tiriltoppen Eventus sier det oppleves naturlig å jobbe i en barnehage med god kjønnsbalanse.

– Jeg ville ikke jobbet i en barnehage med bare menn, eller bare kvinner. Kjønnsbalansen påvirker arbeidsmiljøet positivt, og barna møter rollemodeller av begge kjønn. Det vil gjøre det mer naturlig for gutter å velge omsorgsyrker som voksne, sier Solberg. Han søkte seg til barnehagen på grunn av deres ideologi, filosofi, pedagogtetthet og kjønnsbalanse.

– Eventus har en filosofi om friluftsliv som tilnærming til barnas læring og utvikling. Det taler ofte godt til menn, sier Solberg. Barnehagelærerutdanninger med friluftsliv har ofte en større tetthet av menn. Han tror flere menn vil få øynene opp for yrket om profesjonen klarer å få frem at yrket er et naturlig alternativ også for menn.

Powered by Labrador CMS