Steffen Handal er ikke overbevist om at regjeringens smitteverntiltak vil fungere.

UDF: – Frykter gult nivå vil medføre flere problemer enn det løser

Utdanningsforbundets leder mener det er bra at kunnskapsministeren erkjenner problemene i barnehager og skoler, men er ikke fornøyd med tiltakene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er tydelig og bra at statsråden har lyttet til de innspillene vi har gitt, og at hun erkjenner de utfordringene landets barnehager og skoler nå står i mange steder, sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal i en pressemelding.

Mandag strammet regjeringen ytterligere inn på korona-tiltakene. Handal mener mye av det som nå gjøres for ansatte i skoler og barnehager er positivt, som utvidet testing og en prioritering for tredje vaksinedose.

Men i tillegg innfører regjeringen nasjonalt gult nivå i barnehager, sfo, barne- og ungdomsskoler og setter videregående skoler på rødt nivå. Det frykter Handal vil medføre flere problemer enn det løser.

Les også: Lillestrøm kommune prioriterer ansatte i skoler og barnehager for tredje vaksinedose

– Kan ikke ha normale åpningstider

– Erfaringen fra tidligere viser oss at det er mer ressurskrevende, og krever flere ansatte. Når vi nå står i en situasjon hvor enkelte skoler og barnehager har også femti prosent sykefravær så sier det seg selv at det ikke går, sier han.

– Jeg tror vi må innse at der bemanningssituasjonen er vanskeligst, må tilbudet sannsynligvis reduseres. Vi kan ikke ha normal åpningstid i barnehagene og fulle skoledager uten nok ansatte.

UDF-lederen tror innstrammingen i smittetiltakene vil få ulike utløp rundt om i landet.

– Situasjonen rundt i landet er svært ulik. Det vil sannsynligvis føre til at det mange steder blir rødt nivå også i grunnskoler og barnehager, sier han.

Krever hjemmeskole

Hos Skolenes landsforbund mener de også gult nivå ikke er tilstrekkelig i den smittesituasjonen man står i. De krever hjemmeskole frem mot jul.

– Med et scenario om inntil 300.000 smittede per dag, er gult nivå helt utilstrekkelig, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i en pressemelding.

– Folkehelseinstituttet har varslet at smitten nærmest er ute av kontroll. Deres scenario om 90.000 til 300.000 smittede per dag om tre uker, skremmer også ansatte i undervisnings- og opplæringssektoren – ansatte som allerede er slitne. De frykter selvfølgelig å bli smittet på jobben, og ta smitten med seg hjem til jul. Ja, de frykter også å ta smitte med seg på jobb. Hjemmeskole fra onsdag hadde vært fornuftig.

SL mener også at barnehager og skolefritidsordningen bør holde stengt i romjula.

Powered by Labrador CMS