Astrid Lindgren fant opp Emil for å trøste barnebarnet
– Å elske barn akkurat slik de er, er noe av det barnehagelærerne kan lære av bøkene om Emil fra Lønneberget, sier Astrid Lindgrens barnebarn Olle Nyman.
I år er det 60 år siden den første boka om Emil i Lønneberget kom ut.
– Bøkene om Emil viser den grunnleggende fine kjærligheten til barn og respekten for barn. De handler om å elske barn akkurat slik de er, slik moren til Emil gjorde, sier Olle Nyman.
Han var med på 60-årsfeiringen i regi av Cappelen Damm og Den svenske ambassaden i Oslo onsdag. Historien om Emil ble til da Astrid Lindgren skulle passe sitt tre år gamle barnebarn, som ofte hadde raserianfall.
Klok og handlekraftig
– Det var sommer og mormor skulle passe min storebror Karl-Johan på sommerstedet hennes. Han var tre år og skrek hele tiden, og selv mormor kunne ikke få bukt med hans humør. «Vet du hva Emil fra Lønneberget gjorde en gang?» sa Astrid Lindgren plutselig til min bror. Karl-Johan ble stille, for han ville gjerne vite hva Emil gjorde, forteller Nyman.
Året etter, i 1963, kom den første boka om Emil ut. Bøkene er blitt oversatt til hele 53 språk og har solgt over 30 millioner eksemplarer rundt om i verden.
– Vi kan ikke la være å elske Emil som steller i stand så mange morsomheter. Det fine er hvordan han ender opp som den personen som overgår de voksne i klokskap og handlingskraft, sier Nyman. Takket være Emil får hesten Lukas sko og han redder livet til gårdsgutten Alfred.
Respekt for barn
– Vi har mye å lære om synet på barn og barndom ved å lese bøkene om Emil i Lønneberget, sier førstelektor Agnes-Margrethe Bjorvand ved Universitetet i Agder.
Hun har forsket på Astrid Lindgren og oversatt nærmere 30 av hennes bøker til norsk. Hun har også skrevet en biografi om Astrid Lindgren og underviser om hennes bøker og forfatterskap på barnehagelærerutdanningen. Det rådende synet da Lindgrens første bøker kom ut på 1940- tallet var at barn skal ses, men ikke høres, og datidens barnelitteratur var fortsatt overveiende pedagogisk og belærende.
– Lindgrens bøker viser et syn på barn som subjekt, at barn er fullverdige deltakere i demokratiet og som vi skal respektere på lik linje med voksne. Gårdsgutten Alfred tar Emil akkurat som han er. Han er genuint nysgjerrig på Emil, forteller Bjorvand.
Hun deltok også i boksamtalen om Emil på 60-årsfeiringen.
– Bøkene om Emil viser at vi ikke skal være så raske med å stoppe barns kreative utfoldelse, selv om det kanskje kan ende med hyss, rampestreker eller kaos. Emil er en ressurssterk gutt som har mye fantasi, tiltakslyst og kreativitet og han ender opp som ordfører i bygda, forteller Bjorvand.
Elsket å leke
Lindgren la vekt på barnas perspektiv og lek har en sentral plass i hennes bøker.
– Emil har frihet til å leke uforstyrret med trygge voksne i nærheten, sier Bjorvand. Leken er ofte inspirert av hennes egen lykkelige barndom på gården Näs, der hun og de tre søsknene vokste opp med trygge og gode foreldre i et miljø likt Bakkebygrenda.
– Astrid Lindgren elsket å leke og favorittleken som voksen var heks. Barnebarna forteller at de skjønte at et var på liksom, mens Astrid trodde det var på ordentlig, forteller Bjorvand.
Bøkene om Emil er illustrert av den svenske tegneren, maleren og grafikeren Björn Berg. Han brukte sønnen Torbjørn som modell til Emil-figuren.
– Jeg fikk først vite det da jeg var 18 år og da var det ikke så morsomt. Men i dag er det artig. Min søster var inspirasjon til Ida og min mor har mange fellestrekk med «Teskjekjerringa» som min far også illustrerte, forteller Torbjörn Berg, som også var med på 60-årsfeiringen av Emil i Lønneberget.