Mange ukrainske barn har mistet sin normale skolehverdag

Debatt: – Store sivile tap skyldes at russiske angrep i stor grad retter seg mot byer og tettbygde strøk – ikke først og fremst militære mål.

Publisert

Den internasjonale domstolen i Haag ICC har nylig utstedt arrestordre på Russlands president Putin og landets barneombud for krigsforbrytelser i krigen mot Ukraina. De er begge anklaget som ansvarlige for deportasjonen av om lag 6000 ukrainske barn fra russiskokkuperte områder i Ukraina til Russland. Formålet er adopsjon av disse barna til russiske foreldre. Dette har skapt sterke reaksjoner i Ukraina.

Mange land vil nå samarbeide med ICC for å etterforske krigsforbrytelser Ukraina. Både Danmark og Sverige vil sende etterforskere, det samme kan bli tilfelle fra norsk side. I London arrangeres det nå en konferanse hvor 42 land deltar for å drøfte dette arbeidet. Her er også Norge med.

Mange barn i Ukraina har det traumatisk og vanskelig. Hvordan det er å oppholde seg mer enn 900 timer i tilfluktsrom i løpet av det siste året, kan våre barn - og voksne – neppe forestille seg (Redd barna 24.02.2023). Byer og landsbyer blir regelmessig angrepet av raketter, droner og bomber, og i dekning i bunkere, metroer og andre tilfluktsrom er det lite eller ingen tilgang på vann, elektrisitet og varme.

Barn får ikke undervisningen de har krav på

Krigen fører også til at mange ukrainske barn har mistet en normal skolehverdag. 406 skoler og minst 2619 skoler og undervisningsinstitusjoner har fått skader det siste året. Og for millioner av elever har digital fjernundervisning derfor vært det eneste undervisningstilbudet. Men stadige strømbrudd og mangel på internett og digitalt utstyr fører til at barna ikke får den undervisningen de trenger – og har krav på.

Men barn blir også drept i Russlands brutale angrepskrig. I snitt har daglig fire barn blitt drept eller skadet det første året etter at krigen eskalerte den 24. februar i fjor. Ifølge FN er antallet 1289. De sivile tapene skyldes at de russiske angrepene i stor grad retter seg mot byer og tettbygde strøk – ikke først og fremst mot militære mål.

Les også: Ukraina ber skoler stenge i frykt for russiske angrep

Barns psykiske helse må også bli påvirket av krigen. Mange er blitt adskilt fra sine foreldre. Og mange har sikkert vært vitne til vold. Stadige flyalarmer og artilleri- og luftangrep virker også skremmende på både små og store barn – og sikkert også voksne. Det er i skrivende stund (20. mars) ingen ting som tyder på en snarlig slutt på krigen mot Ukraina. Den kan i verste fall vare i årevis og ende opp som en geriljakrig mot russiske okkupanter. Slava Ukraini!

Nils Tore Gjerde, pensjonert lærer, medlem av Romsdal forsvarsforening

Powered by Labrador CMS