Færre lærere søker seg til matte, engelsk og norsk – flere til estetiske fag

10 000 lærere har søkt om videreutdanning. 5500 av dem vil få plass.

Publisert Sist oppdatert

Da søkefristen gikk ut 1. mars hadde 10 000 lærere søkt om videreutdanning, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Aldri før har flere ønsket faglig påfyll i de praktiske og estetiske fagene.

Det er langt flere søkere totalt enn det er plass til, selv om det er 7,5 prosent færre søkere enn i fjor. Nedgangen skyldes i hovedsak færre søkere innen matematikk, engelsk og norsk. Samtidig er det en økning i søkertallene til spesialpedagogikk og praktiske og estetiske fag.

I mai vil 5500 av de som søkte få tilbud om videreutdanning.

– Vi har varslet at vi vil fjerne kompetansekravene for å kunne undervise i matematikk, engelsk og norsk for lærere utdannet før 2014. Dette gir en god mulighet til å gi flere videreutdanning i andre fag og områder, som vi ser at det er ettespørsel etter , sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i em pressemelding.

LES: Regjeringen vil ikke sette ned et partssammensatt utvalg for å diskutere karriereveier i skolen

Hun sier at det nå er viktig at kommunene og andre skoleeiere godkjenner søknadene, slik at lærerne kan gå videre i opptaket til de enkelte videreutdanningstilbudet.

– Jeg håper kommunene prioriterer lærerne som vil fordype seg mer i praktiske og estetiske fag. Undersøkelser og tilbakemeldinger viser at vi trenger å styrke kompetansen i disse fagene, sier Brenna.

Et annet fag som peker seg ut er spesialpedagogikk. Der har antallet søkere økt, fra 1097 i fjor til 1676 i år.

LES: Regjeringen fjerner kompetansekravene for lærere utdannet før 2014

Det er 14 prosent færre barnehagelærere som har søkt videreutdanning sammenlignet med i fjor, men det er flere som har søkt enn de 1 150 som vil få tilbud om videreutdanning. En forklaring på nedgangen kan være at pandemien og den tøffe vinteren med høyt sykefravær har ført til at færre ønsker å ta videreutdanning til høsten.

Lærere med solid faglig kompetanse er det viktigste for å få en skole hvor elevene mestrer og lærer mer, sier Margret Hagerup, Høyres utdanningspolitiske talsperson.

Hun sier at Høyres satsing på videreutdanning har vært et stort løft for lærerne.

Vi har advart mot regjeringens fjerning av kompetansekrav og manglende prioritering av norsk, matte og engelsk. Nå ser vi resultatene i synkende søkertall, men vi håper kommunene godkjenner så mange søknader om videreutdanning som mulig og prioriterer norsk, matte og engelsk, sier hun.

Powered by Labrador CMS