Kjemi-elever skal brygge øl i skoletida

Både fysikk- og kjemiklassene ved Bardufoss videregående skole skal lære realfag i praksis.

Publisert

I dette vårsemesteret skal kjemiklassen ved Bardufoss videregående skole brygge øl som em del av undervisningen. Dette skjer takket være Lektor2-ordningen, som har som mål å gi realfagselever en mulighet til å forske på ekte problemstillinger i samarbeid med næringslivsaktører.

«I samarbeid utvikler skolen og samarbeidspartneren inspirerende og læreplanrettede undervisningsopplegg med fokus på anvendelse av realfag», heter det på nettsiden til Lektor 2. Gjennom opplegget forplikter skolene seg til to oppdrag i skoleåret, men Bardufoss har tatt på seg tre oppdrag, skriver avisa Nye Troms.

Et av dem er å brygge øl i samarbeid med Senja Handbryggeri i Øverbotn på Senja. Tidligere denne måneden har kjemielevene på hospitering hos bryggeriet. Nå skal de utvikle et smakfullt sommerøl som skal inn i sortimentet til sommeren.

– Klassen har vært på besøk på bryggeriet for å lære prosessen, og så skal de brygge på skolen. Vi har kjøpt inn det utstyret som trengs, forteller kjemilærer Veronica Viken.

Ordningen er en nasjonal realfagsatsing som finansieres av Kunnskapsdepartementet og ledes og driftes av Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo.

I inneværende skoleår deltar 176 skoler.

Skolen er også i kontakt med Andøya Space. Her har elevene fått i oppdrag i lage en fallskjerm på maksimalt 50 gram som skal sørge for en korrekt nedstigning av en sensor som er skutt opp.

– De skal falle med maks 11 og minimum 8 meter per sekund. Ut fra det har vi regnet ut hvor store fallskjermene må være, og at de skal være åttekantede, forteller Inger Eli Ruud, som er lærer for fysikklassen.

Powered by Labrador CMS