Knut Aarbakke.

Ingeniørene venter lønnsøkning på minst 6 prosent

Ingeniørene vil ikke la seg begrense av lønnsforhandlingene i industrien.

De går inn i oppgjøret med forventninger om en lønnsøkning på minst 6 prosent.

– Vi kan ikke låse oss til frontfaget. Gjennom lokale forhandlinger kan vi ta hensyn til den enkelte bedrift uten at frontfaget setter store begrensninger, sier forhandlingssjef Knut Aarbakke i NITO, som organiserer mer enn 100.000 ingeniører og teknologer, til NTB.

Kravene blir først vedtatt til uka, men av en undersøkelse organisasjonen gjennomførte i februar, framgår det at medlemmene venter en gjennomsnittlig lønnsvekst i år på over 6 prosent. Det er trolig langt over det LO kommer til å kreve i forhandlingene med NHO denne våren.

Der har man vedtatt krav om økt kjøpekraft. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har overfor NTB tallfestet det til over 4,8 prosent, som er det man tror prisveksten kommer til å ende på i år. Men Fellesforbundets leder Jørn Eggum har antydet et tak på 5,4 prosent, som er anslått lønnsvekst i OECD-landene.

Hovedsammenslutningen Unio ønsker å ta i bruk mekanismer for å hente inn etterslepet i årets oppgjør og advarer om at frontfagsmodellen kan miste tillit hos store grupper i arbeidslivet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS