Barna er med i alle ledd i matlagingen. Alette Raab-Fjelde (4) er ivrig, men forsiktig, når hun steker grønnsaker på bålet.

I Trollskogen naturbarnehage spiser barna vegansk bålmat

De har seks faste varmretter som lages over bål, ingen av dem inneholder kjøtt. I Trollskogen naturbarnehage i Moss spiser barna stadig mer plantebasert mat.

Publisert Sist oppdatert

De tre siste årene har Trollskogen naturbarnehage på Jeløya utenfor Moss hatt stadig mer plantebasert kost, av og til supplert med fisk. Barna spiser vanligvis alle måltidene utendørs.

– Barnehagens tre satsingsområder er natur, kosthold og miljø. Det at barna er med på hele prosessen, fra jord til bord, gir oss en unik mulighet til å jobbe med satsingsområdene samtidig, sier Eirin Huse Tobiassen, daglig leder i Trollskogen naturbarnehage. Hun har vært med fra oppstarten i 2002. Når barna får spise det samme mange ganger, venner de seg til smakene, ifølge Eirin.

Grønnsaker til alle måltider

– Hver dag er en turdag, sier Eirin.

Barnehagen har tre leirplasser med lavvo og utedo i nærmiljøet i skogen, i tillegg til bålplass på barnehagens uteområde. Barna er også med når det kuttes grønnsaker på kjøkkenet inne. De får frukt, bær og grønnsaker til alle måltider.

Barn og voksne er mye ute uansett vær. De ansatte er opptatt av at barna skal få utfolde seg fritt, klatre i trær, spikke og sage i skogen og delta i matlaging. De ansatte er opptatt av å gi barna et kreativt og sunt kosthold.

Ida Charlotte Skjoldager har tre barn, den yngste på fire år går i Trollskogen naturbarnehage.

– Einar har innholdsrike dager i naturen med masse inspirerende sansestimuli, lek, venner og trygge voksne. Jeg setter pris på at barnehagen er opptatt av plantebasert kost. Da får Einar i seg enda litt mer grønt enn det han spiser hjemme, sier Ida.

Starter i grønnsakshagen

– Når tilberedning av mat blir dagens tilrettelagte pedagogiske aktivitet, stjeler vi ikke tid fra andre aktiviteter og frilek, sier pedagogisk leder Sarah Johansen.

Alette Raab-Fjelde (4) forteller at det morsomste hun vet, er å klatre i trær, og at den beste frukten er mango.

– Jeg synes eple er best, men det er mest gøy å skjære minimais, sier Max Karlsen Risanger (4).

Max Karlsen Risanger (4), Trym Benjamin Mo Bjurstrøm (5) og pedagogisk leder Sarah Johansen sjekker hvordan det har gått med det de har plantet ut. Barna følger plantene fra frø til bord.

Hans favorittgrønnsaker er gulrøtter og paprika. Sarah har jobbet i barnehagen i ti år, og er selv vegetarianer og svært opptatt av kosthold. Hun poengterer at voksne med sine holdninger og talemåter har mye makt, og derfor mye ansvar for å være gode forbilder. Hun forteller at alt begynner i grønnsaks- hagen. Når barna oppdager at en cherrytomat delt i to kan bli til en ny tomatplante, eller at frø fra paprika kan gi nye paprikaer, er det mye mer spennende å smake på disse grønnsakene enn de som kommer plastinnpakket fra butikken. Avskjær fra grønnsaker og eventuelle rester havner i komposten, som barna er med og vender med høygafler. Dette gir jord som senere kan brukes i kjøkkenhagen.

Trym Benjamin Mo Bjurstrøm (5) viser stolt frem grønnsakene som er klare til steking.

Slik får du barna til å prøve ny mat

Matlaging som pedagogikk

– I 2017 kom ordet bærekraft inn i rammeplanen, noe som speiler samfunnsutviklingen. Vår jobb er å vise den nye generasjonen hvordan vi best kan ta vare på planeten, sier Sarah.

Ved å lage sunn, plantebasert mat fra bunnen stimuleres barnas finmotorikk når de skjærer og hakker grønnsaker. Barna må bruke sin evne til å forstå matematiske begreper som størrelser og mer eller mindre når de lager mat. De lærer å være tålmodige, vente på tur og å samarbeide. Når dette i tillegg gir helsebringende mat som smaker godt og utjevner sosiale forskjeller, og måltidet blir et samlingspunkt med vekt på språkutvikling (hva smakte du på nå, hvilken farge har brokkoli) og fellesskap (åh, dette smakte godt), mener Sarah mye er oppnådd.

– Det er viktig å få inn gode holdninger og vaner så tidlig som mulig, og mens barna synes det er gøy, sier hun.

Grønnsaker ut fra sesong

Sarah lager ukemenyer, men alle kan bestille varer og lage maten. Hun finner inspirasjon i kokebøker og på nettet, og har prøvd seg frem med ulike retter i barnehagen.

– Etter at en ernæringsfysiolog gikk gjennom menyen vår, fikk vi beskjed om at totalen inneholdt for lite fett. Vi valgte da å legge salami og majones til ved brødmåltidene våre, forklarer Sarah.

Sarah har funnet frem til seks retter som de lager over bål. Rettene har ulike smaker, og det kan ta litt tid før barna venner seg til det som er nytt.

Trollskogen naturbarnehage

Den ligger på Jeløya i Moss og er fra 2002.

Den er eid og drevet av foreldre.

Foreldrene betaler 400 kroner per barn per måned i kostpenger.

Barna har ikke med seg egen mat.

Her går 65 barn på 4 avdelinger, 2 avdelinger med barn 0–3 år, og 2 avdelinger med barn 3–6 år.

Her jobber 17 ansatte på full tid.


Dette lager barnehagen

søtpotet-tacos

sjørøver-wraps

grønnsaks wok med couscous

minestronesuppe

indisk daal (gryterett)

søtpotetgryte


– Vi har erfart at det er enklere for barn å spise sammen med andre barn, at de blir forbilder for hverandre. Det virker lettere å takke nei til grønnsaker ved middagsbordet hjemme, sier Sarah.

– Alle pleier å smake, og etter hvert liker de rettene som vi rullerer mellom, forteller Sarah. Alle rettene er laget med sesongbaserte grønnsaker.

– Det er viktig å presentere gode smaksopplevelser, og barna digger krydder. Salt og sukker er redusert til et minimum. Vi er ikke styrt av klokka, ting tar den tiden det tar, sier Sarah. Dagens tre måltider serveres likevel til noenlunde samme tid hver dag, da er både barn og voksne sultne.

Vegansk mat

Veganere velger mat og produkter fra planteriket fremfor dyreriket.

Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at de ikke spiser kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr.

Et vegansk kosthold er basert på belgfrukter som bønner, linser og erter, korn, grønnsaker, sopp, frukt, bær, nøtter, frø og kjerner, planteoljer, urter og krydder.





Powered by Labrador CMS