Advokat: Foreldre til mobbere kan stilles økonomisk ansvarlig

Dersom barna mobber, åpner norsk lov for at foreldrene må punge ut, mener advokat Leif Strøm. Summen er på 5000 kroner per handling.

Publisert Sist oppdatert

Dersom denne paragrafen tas i bruk, tror han det kan bli en «gamechanger». Det skriver Adresseavisen.

– Dersom dette blir gjort allment kjent, vil mange foreldre bli langt mer bevisste på å forhindre at barna mobber, sier Strøm.

Strøm vil gjøre foreldrene mer ansvarlig for barnas mobbing og mener det trengs kraftigere virkemiddel i kampen mot mobbingen.

Paragrafen Strøm viser til er Skadeerstatningslovens paragraf 1-2 som omhandler foreldres ansvar. Der står det at foreldre med barn som blir mobbet, kan gå til sivilt søksmål mot foreldrene til mobberne.

Han viser til punkt to i paragrafen. Dette punktet gjør det mulig å stille foreldrene til ansvar for at de mer generelt ikke har gjort nok for å hindre at barnet har blitt en mobber.

I loven står det: «Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5000 kroner for hver enkelt skadevolding».

I en langvarig mobbesak kan beløpet bli mye høyere, mener Strøm.

– I første omgang kan man gjøre foreldrene til den som mobber oppmerksom på erstatningsansvaret. Så kan man starte med megling, enten i regi av Konfliktrådet eller advokater som er sertifiserte meglere, forklarer han. 

Powered by Labrador CMS