Vi kan aldri akseptere at læreryrket brukes til støtte for krig

Debatt: At våre venner i den russiske lærerorganisasjonen føler seg forpliktet til å gi en uttalelse som støtter angrepene i Ukraina, er tragisk.

Publisert Sist oppdatert

Den fellesrussiske fagforeningen for utdanning, ESEUR, har en artikkel på sitt nettsted som støtter angrepene på Ukraina. Artikkelen er skrevet av paraplyorganisasjonen som lærernes organisasjon er medlem av. At våre venner i den russiske lærerorganisasjonen føler seg forpliktet til å gi en slik uttalelse, er tragisk.

Les også: EI vurderer å ekskludere russisk lærerforbund

Det er særlig bekymringsfullt siden president Vladimir Putin nylig gikk med på å gjøre året 2023 til «Lærerens år» i Russland, noe som uten tvil ble ønsket velkommen av lærerorganisasjonen da dette øker statusen til læreryrket. Å heve statusen til et læreryrke, på bekostning av faglig integritet og verdighet, er imidlertid umulig.

Det er åpenbart at det er ekstremt vanskelig å prøve å leve opp til ens profesjonelle plikt i dagens Russland. ESEURs gode navn har nå blitt misbrukt. Jeg håper bare at i tiden siden 25. februar, har ledelsen i ESEUR, i dialog med sine globale partnere og ved å observere krigens sanne brutalitet i Ukraina, blitt klar over hvor dårlig informert og upassende uttalelsen var.

Les også: Støtte til Russlands krig må føre til boikott, ifølge Russland-ekspert

Det er innlysende at den nåværende regjeringen i Russland er en aggressor, og vi i den islandske lærerforening føler dypt for dens ofre, både innenlands og i utlandet, men mest av alt føler vi for Ukrainas folk, som vi vil gjøre vårt beste for å støtte.

Jeg håper at ESEUR har tillit til å se oss, deres globale partnere som deres allierte, og at foreningen finner mot til å heve seg over den smålige, men brutale politikken til deres nasjons ledere. Viser de slikt mot, kan det bli på bekostning av innenlandsk status, men deres globale status vil med rette forbedre seg. Jeg håper de ser at vi, som lærere og mennesker, aldri noensinne kan akseptere at læreryrket brukes til støtte for krig.

Den islandske lærerforeningen vil følge ESEUR tett, men har ikke grepet aktivt inn og vil for øyeblikket ikke gjøre det. Vårt fokus nå bør være på å hjelpe og støtte folket i Ukraina.

Powered by Labrador CMS