Denne boligblokken i Kyiv, Ukrainas hovedstad, ble truffet av en russisk rakett. Innbyggerne i Kyiv har inntatt kjellere, bomberom og t-banestasjoner for å beskytte seg mot kampene som pågår.

Den russiske lærerorganisasjonen ut med støtte til invasjonen av Ukraina

På nettsiden til de russiske lærernes største organisasjon står en støtteerklæring til angrepet på Ukraina. Denne organisasjonen er medlem av samme internasjonale lærerorganisasjon som Utdanningsforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Den fellesrussiske fagforeningen for utdanning, ESEUR, har en artikkel på sin nettside som støtter angrepene på Ukraina. Artikkelen er skrevet av paraplyorganisasjonen som lærernes organisasjon er medlem av. I artikkelen står det:

«Føderasjonen av Russlands uavhengige fagforeninger støtter skrittene som er foretatt av presidenten for Den russiske føderasjon, Vladimir Putin, den politiske og militære ledelsen i Russland."

Den internasjonale lærerorganisasjonen Education International (EI) skal ha et ekstraordinært styremøte seinere i uka, der de vil diskutere hvordan de skal reagere på den russiske organisasjonens synspunkter.

Medlem av samme organisasjon som Utdanningsforbundet

De russiske lærernes organisasjon er medlem av Education International (EI), som også Utdanningsforbundet er med i. Tidligere nestleder i Utdanningsforbundet, Haldis Holst, er assisterende generalsekretær i EI, og Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sitter i styret.

EI representerer over 400 lærerorganisasjoner i 170 land, og på nettsiden til Education International sier generalsekretæren i organisasjon, David Edward, at lærere over hele verden nå står sammen med sine kolleger og hele folket i Ukraina i kravet om en fredelig løsning på situasjonen.

Russlands uavhengige fagforeninger: - Hitlere og Zelenskier kommer og går

Den russiske paraplyorganisasjonen skrev torsdag 24. februar på sin nettside:

«Føderasjonen av Russlands uavhengige fagforeninger støtter beslutningen til Russlands president om å gjennomføre operasjonen om denazifisering av Ukraina. Framtida til landet skal avgjøres av dets folk, men viljen deres skal ikke bli påtvunget av bander av Bandera-tilhengere, nasjonalister og nazistenes medskyldige. Vi føler med dem som var nødt til å flykte til Russland på grunn av beskytning og drapene på deres nærmeste. Russiske fagforeninger gir dem sin sterkeste støtte. Vi tror at freden kommer tilbake til Ukraina, og at Ukraina blir et demokratisk, fredelig og nøytralt land. Hitlere og Zelenskier kommer og går, men arbeidernes mellomfolkelige solidaritet består. Fred til folkene! Krig mot nasjonal-fascistene!»

Eksklusjon

Når den internasjonale lærerorganisasjonen Education International kaller inn til ekstraordinært styremøte, er det fordi en eventuell eksklusjon av den russiske organisasjonen krever styrebehandling, ifølge assisterende generalsekretær Haldis Holst.

– Hvordan kan Education International ha den russiske lærerorganisasjonen som medlem når EI er diametralt uenige med den russiske hovedorganisasjonen?

– Vi konstaterer at ESEUR uttrykker russisk propaganda. Men vi veit ikke om det er bevisst eller ubevisst, sier Haldis Holst.

– Er dere overraska?

– Vi er ikke overraska over at en russisk organisasjon er prega av russisk informasjon. Det vi ikke veit, er om de meiner det de sier, eller om de føler at de må uttrykke det, sier Holst.

Uttrykker det samme

Hun forteller at den kontakten EI har hatt med den russiske lærerorganisasjonen, har vært på telefon. Der uttrykte de samme meining som i uttalelsen fra den russiske fagforeningssammenslutninga.

– Men igjen kommer spørsmålet om hvor fritt de kan snakke i slike samtaler. Jeg veit ikke at samtalene blir avlytta, men jeg veit heller ikke at de ikke er det, sier Haldis Holst.

– Spørsmålet er hvordan vi skal balansere situasjonen. Bryter vi all dialog, bryter vi også muligheten for å komme med informasjon og synspunkt som de ellers ikke ville fått. Men et sted går det ei grense for hvor avvikende politikk organisasjonen kan ha sentralt og i medlemsorganisasjonene, sier hun.

Ikke ny konflikt

Holst understreker at denne type konflikt ikke er ny for EI.

– På flere områder har EI en politikk som går lenger enn det det er mulig for medlemsorganisasjonene å arbeide med. Anerkjennelse av homoseksualitet kan være et eksempel, sier hun, og fortsetter:

– Det vi har håpa, er at ESEUR skulle la være å si noe som helst om situasjonen i Ukraina, på samme måte som de aldri satte annekteringa av Krim på dagsordenen overfor oss.

– Hva gjør dere nå?

– Vi har sagt klart fra til ESEUR at vi ikke tror på de russiske historiene om massemord på russere i Ukraina. Det er ingen troverdige kilder til de historiene. Og vi gjør vårt syn på konflikten klart. Ut over det har vi hatt samtaler med lærerorganisasjonene i Ukraina og de baltiske statene, i tillegg til den russiske organisasjonen, sier Haldis Holst.

Powered by Labrador CMS