Ukrainske soldater med ukrainsk flagg i Kyiv.

EI vurderer å ekskludere russisk lærerforbund

Både Ukraina og Finland mener det russiske lærerforbundet bør stenges ut av Education International (EI). Senere denne uka skal Steffen Handal være med på å avgjøre det.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes det er sterkt kritikkverdig at den russiske hovedorganisasjonen som kaller seg uavhengig, støtter angrepet på Ukraina og gjentar blindt Putins retorikk, sier leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Handal sitter også i styret i EI, en organisasjon som representerer over 400 lærerorganisasjoner i 170 land.

Etter at det ble kjent at Den fellesrussiske fagforeningen for utdanning, ESEUR, på sine hjemmesider støtter krigen, har flere land reagert. Ukraina har bedt EI om å ekskludere Russland.

Nå har også den finske lærerorganisasjonen, OAJ, kontaktet Steffen Handal.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– Vi har kontaktet de nordiske styre-medlemmene, Johanna Jaara-Åstrand og Steffen Handal og uttrykt vår mening som er at alt samarbeide med ESEUR bør opphøre midlertidig. Nå venter vi på beslutningen fra EI, sier Jenni Arnkil, organisasjonssjef og ansvarlig for solidaritetsarbeidet i finske OAJ.

Finnene har også brutt samarbeidet med den russiske organisasjonen.

– Vi har bestemt oss for å fryse alt samarbeid med den russiske lærerorganisasjonen ESEUR, sier Arnkil.  

Møtes

Senere denne uka skal den europeiske organisasjonen for fagbevegelsens hovedorganisasjoner ha et møte om forholdet til den russiske lærerorganisasjonen.

– Der vil man diskutere hvordan man skal reagere overfor de aktuelle russiske organisasjonene. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til om de russiske organisasjonene bør ekskluderes eller om det er andre tiltak som kan være aktuelle for å vise at man tar avstand fra deres handlinger, sier Steffen Handal.

Les også: Slik snakker du med elevene om krigen

Han reagerer på erklæringen som står på det russiske lærerforbundets side.

– Den russiske lærerorganisasjonen som er medlem av hovedorganisasjonen, har så vidt vi vet ikke kommet med en egen uttalelse, men de har lenket hovedorganisasjonenes uttalelse til egen hjemmeside uten kommentar. Det er svært beklagelig og veldig skuffende.

Samtidig sier Handal at det er mange hensyn å ta.

– UDF mener det er viktig å beholde kontakt med representanter for sivilsamfunnet i alle land, også når det er krig og konflikt. Vi må imidlertid vurdere i hvilken grad slike representanter kan opptre uavhengig og kritisk overfor myndighetene i eget land, sier han.

– Bør ikke få delta

I mai i år arrangeres det et internasjonalt toppmøte for lærerprofesjonen i Spania. Her bør ikke russerne få være med, mener den finske organisasjonen.

– Vi mener at EI burde innstille alt samarbeid med ESEUR nå. Vi har allerede vært i kontakt med EI angående møtet i Spania i mai, sier finske Christer Holmlund, sjef for internasjonale forhold i OAJ.

Powered by Labrador CMS