KS: Kommunene har grunnlag for å holde tilbake barnehagetilskudd

Under barnehagestreiken har KS bedt om svar på hva de skal bruke for å holde tilbake tilskudd til streikerammede barnehager. Nå har de fått svar.

– KS vurderer det slik at brevet fra Kunnskapsdepartementet gir kommunene et grunnlag for å vurdere å holde tilbake tilskudd innenfor de generelle rammene departementet peker på i brevet, skriver KS.

Samtidig vurderer organisasjonen det som utydelig hvilken hjemmel kommunene skal bruke, og at departementet ikke gir dem et godt svar.

Det er streik blant 3.100 ansatte i private barnehager. I dag er tredje mekling. Samtidig får barnehagene som må holde stengt på grunn av streiken, fortsatt kommunale tilskudd. Samtidig sparer de lønnskostnader. Derfor har flere kommuner ønsket å holde tilbake tilskudd fram til streiken er over.

Kunnskapsdepartementet slo fast overfor NTB 3. november at det er kommunene som selv må bestemme om de vil fortsette å gi tilskudd til slike barnehager. KS har bedt om klarhet i regelverket.

Direktør Jørn-Tommy Schjelderup i Private barnehagers landsforbund (PBL) mener det vil være utidig dersom kommunene kutter i tilskudd.

– Dersom kommuner tar i bruk slike virkemidler, vil det åpenbart være en politisk innblanding i en lovlig arbeidskonflikt, sier PBL-direktøren til VG 14. november.

PBL har rådet barnehager som er rammet av streiken, til ikke å kreve inn foreldrebetaling, mens Ap-politiker etterlyser kommunale avtaler om barnehagetilskudd under streik.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS