Sekstimersdag for barnehageansatte i Bergen møtes med skepsis

Til høsten skal flere barnehager i Bergen ha et forsøk med sekstimers arbeidsdag for ansatte i barnehagene. – En dårlig idé, svarer en Høyre-politiker.

Publisert Sist oppdatert

Mens Partiet Rødt tror prosjektet vil føre til bedre trivsel blant de ansatte, mener Christine Meyer i Høyre at hele prosjektet er en dårlig idé, skriver Bergens Tidende. Men barnehagedirektør og tidligere leder av Utdanningsforbundet, Mimi Bjerkestrand, mener dette er et spennende prosjekt.

– Vi har høyt sykefravær i barnehagene, og har forsøkt en rekke tiltak uten at det har hatt en langsiktig effekt. Vi håper dette kan bidra til å redusere sykefraværet, sier hun til avisa. Et slikt prosjekt pågår allerede i Lillo gård barnehage på Sagene i Oslo.

Ifølge Bjerkestrand har flere barnehager har meldt sin interesse. Det vil være assistenter og fagarbeidere som skal få redusert arbeidstid og full lønn. Barnehagene må samtidig ansette flere for å oppfylle kravene til bemanning.

– Det kan være krevende å få på plass nok vikarer for eksempel, sier Bjerkestrand.

Det er Rødt som har jobbet med saken og sørget for penger fra kommunen. Forprosjektet er priset til 2 millioner kroner.

– Vi håper å se at barnehagene klarer å drifte vel så bra, og at de ansatte får bedre helse og et enklere familieliv, sier Rødts Magne Hagesæter.

Kommunen har tidligere forsøkt sekstimers arbeidsdag blant hjemmehjelp- og boligtjenester tilbake i 2007.

Resultatet viser, ifølge en sluttrapport fra konsulentselskapet Rambøll, en positiv effekt på arbeidsmiljøet, men liten effekt på sykefraværet og på tjenestetilbudet til brukerne.

– Det er liten tvil om at det er positivt for noen ansatte. Men spørsmålet er om dette er veien å gå, og vi tror ikke det, sier Meyer i Høyre.

Dersom Høyre kommer til makten etter valget til høsten, bli det ikke testet ut sekstimers arbeidsdag i barnehagene.

Nylig ble det vedtatt at de kommunale barnehagene i Bergen skal øke sin andel ansatte med barnehagelærerutdanning til minimum 50 %.

Powered by Labrador CMS